Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Zelenskyj uvažuje o prerušení diplomatických vzťahov s Ruskom

Zverejnené:

Upravené: 23. februára 2022 o 10:00

1027

Zdroj: Ukrinform

REKLAMA

Globalnews

Volodymyr Zelenskyj dostal od ukrajinského ministra zahraničia návrh prerušiť s Moskvou diplomatické styky. Stále však dúfa, že Rusko nerozpúta vojnu a spor nebude eskalovať.

Zelenskyj to podľa agentúry Unian povedal na spoločnej tlačovej konferencii s estónskym prezidentom Alarom Karisom. „Dostal som žiadosť ministerstva zahraničných vecí, aby sme zvážili prerušenie diplomatických vzťahov medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou. Zvážim to,“ povedal Zelenskyj.

Ruský hovorca Dmitrij Peskov sa vyjadril, že ak Ukrajina preruší diplomatické styky s Ruskom, sťaží tým riešenie situácie. Podľa neho je Rusko otvorené diplomacii. Zelenskyj tiež vyzval západ, aby neváhal so sankciami proti Rusku a nečakali na ďalšiu eskaláciu napätia. A to vrátane zastavenia projektu plynovodu Nord Stream 2.

Nemecko pozastavuje schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2

Peskov ďalej uviedol, že Kremeľ dúfa, že uznanie separatistických republík pomôže upokojiť situáciu. Nemá vraj informácie o tom, či ruské jednotky už vstúpili na ich územie.

Zelenskyj zároveň vyhlásil, že neverí, že vypukne plnohodnotná vojna s Ruskom, pokiaľ by sa tak ale stalo, hlava štátu by vyhlásila stanné právo.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA