Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Nemecko pozastavuje schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2

Zverejnené:

Upravené: 22. februára 2022 o 14:16

1160

zdroj: euronews.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok oznámil, že Nemecko až do odvolania zastavuje schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2, informuje politico.eu.

Scholz uviedol, že požiadal nemecký regulačný úrad o pozastavenie schvaľovacieho procesu plynovodu. „Môže to znieť technicky, ale je to nevyhnutný administratívny krok, aby teraz nebolo možné certifikovať plynovod. Bez tejto certifikácie nemôže byť Nord Stream 2 uvedený do prevádzky,“ zdôraznil kancelár.

Scholz doplnil, že ide o odpoveď na rozhodnutie Ruska uznať separatistické ukrajinské oblasti, a varoval, že pozastavenie projektu Nord Stream 2 je len prvým „konkrétnym“ krokom, za ktorým môže nasledovať aj zavedenie ďalších sankcií proti Rusku.

Zodpovedný odbor ministerstva hospodárstva vykoná nové hodnotenie bezpečnosti dodávok s prihliadnutím na to, „čo sa za posledné dni zmenilo“, uviedol ďalej kancelár. „V tejto fáze je teraz dôležité okrem prvých sankcií zabrániť ďalšej eskalácii a teda ďalšej katastrofe. Všetky naše diplomatické snahy sú zamerané práve na to,“ dodal.

Scholz zároveň vyjadril nádej, že Európska únia sa v utorok dohodne na „silnom a masívnom balíku“ sankcií mierených proti Rusku.

Európska únia prijme sankcie voči Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyzval na úplné odstavenie plynovodu Nord Stream 2. Podľa ukrajinského lídra „musí byť Rusko okamžite potrestané za to, že v pondelok uznalo dva separatistami ovládané regióny Ukrajiny“.

Niektorí európski politici a experti obviňujú Rusko z toho, že používa svoje zásoby prírodných zdrojov ako politický nástroj.

Plynovod Nord Stream 2 by zdvojnásobil objem zemného plynu, ktorý Rusko do Európy ročne dodáva cez už existujúci plynovod Severný prúd 1. Oba tieto plynovody sú však navrhnuté tak, aby sa vyhli Ukrajine.

Z Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny už evakuovali viac ako 60-tisíc ľudí

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA