Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Zomrela bývalá americká ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová

Zverejnené:

Upravené: 24. marca 2022 o 10:56

551

zdroj: cpr.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Albrightová zomrela vo veku 84 rokov, informujú zahraničné médiá.

Vo veku 84 rokov zomrela bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová. Oznámila to v stredu jej rodina, ktorá dodala, že zomrela na rakovinu.

Prvá žena na poste ministerky zahraničných vecí USA mala český pôvod, narodila sa 15. mája 1937 v Prahe ako Marie Jana Korbelová, jej rodina počas vojny pre židovský pôvod ušla do Spojeného kráľovstva. Po návrate do Prahy sa však v roku 1948 rozhodli emigrovať do USA. Albrightová študovala medzinárodné vzťahy na Univerzite Johnsa Hopkinsa v Baltimore a neskôr filozofiu na Kolumbijskej univerzite v New Yorku.

V rokoch 1976 až 1978 pracovala ako hlavná poradkyňa amerického senátora Edmunda Muskieho pre legislatívu. V rokoch 1978 až 1981 bola členkou Národnej bezpečnostnej rady a štábu Bieleho domu, kde zodpovedala za zahraničnopolitickú legislatívu.

V období rokov 1982 až 1993 bola profesorkou medzinárodných vzťahov, popri tom sa ako poradkyňa pre zahraničnú politiku zapojila do volebných kampaní Waltera Mondalea, Michaela Dukakisa, ale aj pre kandidátku na prvú viceprezidentku Geraldine Ferrarovú.

Madeleine Albrightová bola ako členka prvého kabinetu 42. amerického prezidenta Billa Clintona od 1. februára 1993 veľvyslankyňou USA pri Organizácii Spojených národov.

Biden priletel do Bruselu, zúčastní sa summitov NATO aj Európskej únie

Dňa 5. decembra 1996 ju vymenoval 42. prezident USA Bill Clinton do svojej druhej vlády za ministerku zahraničných vecí USA. Bola prvou ženou v dejinách USA na čele zahraničnej politiky, a to do 20. januára 2001.

Na Slovensku rezonoval aj jej výrok, podľa ktorého je Slovensko čiernou dierou na mape Európy. Reagovala tak v roku 1998 na nedemokratické tendencie a zastavenie európskej integrácie vládnutím Vladimíra Mečiara.

Albrightová presadzovala členstvo stredoeurópskych štátov v NATO, v roku 1999 zase po porušovaní prímeria presadzovala bombardovanie Srbska a Kosova. Vojnu v Iraku v reakcii na 11. september 2001 zase označila za najväčšiu chybu USA. Bývalý český prezident Václav Havel, blízky priateľ Albrightovej, ju navrhol ako jednu zo svojich možných nástupkýň v českom prezidentskom úrade. Exministerka túto ponuku odmietla.

Albrightová hovorila plynule česky, francúzsky, poľsky a rusky. Bola 23 rokov vydatá za novinára Josepha Medilla Pattersona Albrighta. Rozviedla sa a zostali po nej tri dcéry. Napísala niekoľko kníh, medzi inými: Poľsko, úloha tlače v čase politických zmien; Úloha tlače v čase politických zmien: Československo 1968 a Sovietske diplomatické služby: Profil elity.

Stoltenberg si chce predĺžiť svoj mandát generálneho tajomníka NATO o rok

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA