Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Severná Kórea odpálila prvú balistickú strelu ICBM od roku 2017

Zverejnené:

Upravené: 25. marca 2022 o 9:16

547

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Severná Kórea dnes zo svojho východného pobrežia odpálila pravdepodobne novú medzikontinentálnu balistickú strelu (ICBM), ktorá dosiahla výšku viac ako 6000 kilometrov.

Podľa agentúry Reuters to uviedol námestník japonského ministra obrany Maokoto Oniki. Plnohodnotný test medzikontinentálnej strely KĽDR nevykonala od roku 2017.

Juhokórejský zbor náčelníkov štábov oznámil, že zistil odpálenie „neidentifikovaného projektilu“ z KĽDR. Velenie juhokórejskej armády predpokladá, že išlo o strelu dlhého doletu, možno o medzikontinentálnu strelu vypálenú vysoko do vzduchu.

Zomrela bývalá americká ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová

Juhokórejský prezident Mun Če-in novú zbrojnú skúšku KĽDR tvrdo odsúdil a vyhlásil, že severokórejský vodca Kim Čong-un porušil moratórium na odpaly medzikontinentálnych balistických striel.

Japonská pobrežná stráž uviedla, že strela dopadla dnes o 15:44 miestneho času (7:44 SEČ) asi 170 kilometrov západne od pobrežia severojaponskej prefektúry Aomori. Pobrežná stráž vyzvala lode, ktoré sa pohybujú v oblasti, aby boli obozretné. Japonský premiér aj juhokórejský prezident zvolali bezpečnostné rady štátu.

Naposledy sa Severná Kórea minulý týždeň pokúsila odpáliť pravdepodobne balistickú strelu, ktorá podľa informácií juhokórejskej armády explodovala vo vzduchu krátko po štarte.

Biden priletel do Bruselu, zúčastní sa summitov NATO aj Európskej únie

Soul a Washington opakovane varovali, že Pchjongjang možno pripravuje plnohodnotný odpal svojej najväčšej medzikontinentálnej balistickej strely (ICBM). Nový systém ICBM Hwasong-17 Severná Kórea predstavila na vojenskej prehliadke v roku 2020. Testy z prelomu tohtoročného februára a marca nepreverili plný dolet tejto strely, podľa analytikov zrejme KĽDR vyskúšala len jeden jej stupeň alebo upravila množstvo paliva a nechala strelu letieť v nižšej výške.

OSN zakázala Severnej Kórei vykonávať testy balistických a jadrových zbraní a uvalila na ňu prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.

Podľa analytikov sa Severná Kórea snaží vyvinúť tlak na vládu amerického prezidenta Joea Bidena, aby obnovil s Pchjongjangom rokovania a bol ochotný severokórejskému režimu ponúknuť ústupky v podobe zmiernenia sankcií.

Bidenova vláda ponúkla Pchjongjangu obnovenie rozhovorov, ale trvá na tom, že KĽDR nezíska žiadne úľavy ani ekonomické výhody, kým neprikročí k reálnym krokom smerujúcim k zastaveniu svojho jadrového a raketového zbrojného programu.

Stoltenberg si chce predĺžiť svoj mandát generálneho tajomníka NATO o rok

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA