Sociálne siete

Veda a technika

Bola publikovaná prvá úplná sekvencia ľudského genómu

Zverejnené:

Upravené: 4. apríla 2022 o 11:16

1666

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V roku 2003 sa vedci z Projektu ľudského genómu (Human Genome Project) zapísali do dejín, keď sa im podarilo prečítať 92 percent ľudského genómu. Odvtedy sa takmer dve desaťročia snažili rozlúštiť zvyšných osem percent. Teraz medzinárodný tím zhruba stovky výskumníkov predstavil kompletný ľudský genóm – je to prvýkrát, kedy bol sekvenovaný vo svojej úplnosti. Objav by mohol pomôcť napríklad v lekárstve.

„Tieto kompletné informácie nám umožnia lepšie pochopiť, ako sa formujeme ako individuálny organizmus a ako sa líšime nielen od ostatných ľudí, ale aj od iných druhov,“ citovala stanica CNN vedúceho výskumu Evana Eichlera z americkej Washingtonskej univerzity.

Vedci budú teraz môcť analyzovať aj to, aké genetické odchýlky zohrávajú úlohu pri ochorení. „Ukázalo sa, že tieto (zatiaľ neprečítané) gény sú nesmierne dôležité pre adaptáciu,“ uviedol Eichler. „Sú medzi nimi gény zodpovedné za imunitnú reakciu, ktoré nám pomáhajú prispôsobiť sa a prežiť infekcie, nákazy a vírusy. Obsahujú gény, ktoré sú (…) veľmi dôležité z hľadiska predvídania reakcie na lieky,“ dodal.

Rusko zakáže vývoz slnečnicových semien, zavádza tiež kvóty na olej

Výskum publikovaný vo štvrtok medzinárodným vedeckým konzorciom T2T v časopise Science dodáva do predtým prečítanej DNA ďalších 400 miliónov písmen. Prečítanie zvyšných ôsmich percent ľudského genómu trápilo vedcov dlhé roky kvôli svojej zložitosti. Prielom umožnila až kombinácia dvoch nových metód sekvenovania, z ktorých jedna dokáže s určitou mierou chybovosti prečítať milión písmen DNA naraz, druhá ich síce prečíta „len“ 20.000 v kuse, avšak s presnosťou 99,9 percenta.

Sekvenovanie DNA je ako skladanie puzzle, opisuje Eichler. Vedci musia DNA najprv rozdeliť na menšie časti a potom ich pomocou takzvaných sekvenátorov poskladať v správnom poradí. Doterajšie nástroje dokázali naraz sekvenovať iba malé úseky DNA. Pri skladačke 10.000 dielikov je ťažké zložiť malé, často sa opakujúce a na prvý pohľad zhodné dieliky v správnom poradí. Keď je ale dielikov iba 500, ide to oveľa ľahšie.

Nové zistenia by mohli byť nápomocné v medicíne. „Až si niekto v budúcnosti nechá prečítať svoj genóm, budeme schopní identifikovať všetky varianty v jeho DNA a využiť tieto informácie na lepšie riadenie jeho zdravotnej starostlivosti,“ uviedol podľa denníka The Guardian Adam Phillippy z Národného inštitútu pre výskum ľudského genómu v americkom Marylande. „Skutočné dokončenie sekvencie ľudského genómu bolo ako nasadiť si nové okuliare. Teraz, keď všetko vidíme jasne, sme o krok bližšie k pochopeniu toho, čo to všetko znamená,“ dodal.

Ruské rakety zasiahli budovu Červeného kríža v obliehanom Mariupole

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA