Sociálne siete

Veda a technika

Muskové Starlinky dorazili na Ukrajinu, pomôžu s internetovým pripojením

Zverejnené:

Upravené: 1. marca 2022 o 13:43

1706

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Sú to len dva dni, čo ukrajinský vicepremiér Michail Fedorov vyzval Elona Muska, či by nemohol pomôcť zavedením satelitného internetového pripojenia Starlink. Stalo sa tak, terminály sú už na mieste a bežia.

Boj na Ukrajine obmedzuje možnosti využívania internetového pripojenia, a tak ukrajinský vicepremiér Michail Fedorov využil možnosti moderných technológií a 26. februára na Twitteri vyzval Elona Muska, či by krajine nechcel pomôcť zavedením jeho satelitného pripojenia Starlink. Musk do 10 hodín odpovedal, že Starlink bol nad Ukrajinou aktivovaný a ďalšie terminály sú na ceste.

Pri ostreľovaní ukrajinskej vojenskej základne zahynulo 70 vojakov

Včera okolo desiatej večer už Fedorov tweetoval obrázok auta, ktoré priviezlo minimálne niekoľko desiatok, ak nie stoviek terminálov. Prví užívatelia, ktorí sa dostali k terminálom, ich už využívajú a napr. Oleg Kutkov len o pár desiatok minút neskôr zverejnil tweet, kedy v Kyjeve nameral rýchlosť sťahovania takmer 137 Mbps, pričom maximálna rýchlosť podľa jeho slov občas prekročila aj 200 Mbps.

Upload potom dosahoval skoro 24 Mbps s odozvou 77 ms. Priemerná rýchlosť širokopásmového pripojenia v krajine je okolo 25 Mbps, takže Starlink ponúkne solídne výkony, ktoré by mohli vystačiť aj niekoľkým užívateľom.

Ďalšie internetové boje sa dejú na poli prípadných dezinformácií a Fedorov chce, aby veľké sociálne siete zabraňovali šíreniu klamstiev. METAa už zakročila a ruské štátne médiá cenzuruje. Fedorov vyzýva YouTube, aby urobil to isté. Informačná vojna bude ešte väčšou súčasťou tohto konfliktu a dá sa čakať, že na oboch stranách.

Zelenskyj vyzval na globálny zákaz prístupu Ruska na letiská a do prístavov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA