Sociálne siete

Veda a technika

V boji s koronavírusom na Slovensku by mala pomáhať aj nová aplikácia eRúško

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 14:02

324

large mobil unsplash aeceba
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Paul Hanaoka

REKLAMA

26. november 2020 01:46 SITA, redakcia

BRATISLAV – V boji s koronavírusom na Slovensku by mala pomáhať aj nová aplikácia eRúško. Novinka nepracuje s osobnými údajmi, pošle hlásenia len v prípade, ak sa jej majiteľ stretol s pozitívnou osobou. Upozorňuje teda na možnosť, že sa jej vlastník mohol nakaziť. Webnoviny.sk o tom informovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Na jej vývoji pracuje spoločnosť Slovensko IT, a.s. a o spustení rozhodne Ústredný krízový štáb. Zatiaľ však nie je jasné, za akých okolností a odkedy by sa mala aplikácia začať používať.

Epidemiológovia budú musieť napríklad rozhodnúť, aká vzdialenosť a dĺžka kontaktu sa bude považovať za rizikovú. Rozhodnúť by sa malo aj o postupe, akým aplikácia upozorní človeka, že sa stretol s nakazenou osobou. Fungovať by to malo tak, že si ľudia do svojich smartfónov nainštalujú aplikáciu. Ak sa stretnú dve osoby, ktoré ju majú aktivovanú, vymenia si dáta bez osobných údajov a informácie sa pošlú aj na centrálny server. V prípade, že človek zistí, že je pozitívny, zadá túto informáciu do aplikácie, pričom ju anonymizovanú dostanú všetci, ktorí sa s dotyčnou osobou stretli.

IT odborník Ondrej Macko uviedol, že aplikácia je ešte vo fáze vývoja a zatiaľ ju nemal možnosť vyskúšať. Predpokladá však, že si nájde množstvo odporcov. „Bude potrebné vedieť, čo aplikácia prenáša. Či je nositeľom identifikácie meno používateľa v aplikácii alebo telefónne číslo,“ povedal. Dôležité bude vedieť aj to, čo sa bude robiť s údajmi o zistených registrovaných používateľoch.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA