Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Británia uvalila sankcie za ruské útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny

Zverejnené:

Upravené: 13. decembra 2022 o 19:27

312

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Británia v utorok uvalila sankcie na 12 ruských vojenských veliteľov zapojených do raketových útokov na ukrajinské mestá, ako aj na iránskych podnikateľov zapojených do výroby a dodávok vojenských bezpilotných lietadiel, ktoré boli použité pri týchto útokoch.

Toto je uvedené v správe na webovej stránke britskej vlády.

Treba poznamenať, že sankcie sa vzťahovali na 12 vyšších veliteľov ruských vojenských síl vrátane jednotiek zapojených do útokov na ukrajinské mestá.

Británia uviedla, že drony iránskej výroby zohrali ústrednú úlohu pri útokoch na civilistov, pričom citovala informácie z USA. Podľa Washingtonu sa Irán stal jedným z hlavných vojenských spojencov Ruska a poslal mu stovky dronov.

„Spojené kráľovstvo podporuje Ukrajinu. Plánované útoky ruských vojsk na mestá a nevinných civilistov na Ukrajine nezostanú bez odpovede. Iránsky režim je čoraz viac izolovaný tvárou v tvár ohlušujúcim výzvam na zmenu od vlastných ľudí a uzatvára hanebné dohody s Putinom v zúfalej snahe prežiť,“ uviedol britský minister zahraničných vecí James Cleverley.

Dnešné sankcie sa dotkli aj jednotlivcov, ktorí uľahčujú výrobu iránskych bezpilotných lietadiel, najmä spolumajiteľa a výkonného riaditeľa spoločnosti Mado, ktorá je zodpovedná za výrobu motorov pre bezpilotné lietadlá, ktoré Rusko používalo na Ukrajine.

V predvečer nových sankcií voči Iránu z dôvodu dodávok bezpilotných lietadiel do Ruska sa zaviedla Európska únia.

Európska únia požičia Ukrajine 18 miliárd eur, rozhodli veľvyslanci

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA