Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Estónska premiérka Kallas má významnú šancu stať sa šéfom diplomacie EÚ

Zverejnené:

Upravené: 12. júna 2024 o 14:48

261

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Estónska premiérka Kaja Kallas, ktorej politická sila je súčasťou európskeho liberálneho bloku, má významnú šancu viesť zahraničnú diplomatickú službu EÚ v novej Európskej komisii.

Informovalo o tom Politico.

Politico hovorilo s ôsmimi európskymi predstaviteľmi a diplomatmi pod podmienkou anonymity. Podľa nich sa už v EÚ začína objavovať konsenzus, pokiaľ ide o kandidátov na kľúčové pozície vo vedení Európskej únie: chcú, aby Ursula von der Leyenová zostala predsedníčkou Európskej komisie, Roberta Metsola – aby bola druhýkrát zvolená za predsedníčku Európskeho parlamentu.

Portugalský expremiér António Costa je údajne považovaný za veľmi pravdepodobného kandidáta na post predsedu Európskej rady, ktorý teraz zastáva Belgičan Charles Michel, a estónska premiérka Kaja Kallas sa zvažuje na post šéfky diplomacie EÚ.

Pokiaľ ide o post vysokého predstaviteľa EÚ, hovoria, že je o ňom „najmenšia istota“, ale existuje vysoká šanca, že to bude Kallas – ako jasná premiérka z východnej Európy vyzerá ako veľmi dobrá voľba pre európskych liberálov. Samotná Kallas už povedala, že má záujem o túto pozíciu.

Pred voľbami do Európskeho parlamentu niektoré hlavné mestá vyjadrili skepticizmus voči Kallasovej kvôli jej jastrabiemu postoju k Rusku, pričom kritici vyjadrili obavy, že sa sústredí výlučne na svoj región a nebude venovať dostatočnú pozornosť Blízkemu východu a Afrike. Postupom času však táto opozícia údajne prakticky zmizla a teraz väčšina súhlasí s tým, že Kallas sa na túto pozíciu ideálne hodí z „geografického, politického a diplomatického hľadiska“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA