Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Francúzska premiérka rezignovala

Zverejnené:

Upravené: 9. januára 2024 o 3:53

197

Zdroj: France3region

REKLAMA

Globalnews

Francúzska premiérka Elisabeth Borneová v pondelok 8. januára predložila svoju rezignáciu v Elyzejskom paláci.

Európska pravda o tom píše s odvolaním sa na agentúru AFP.

Vo svojom rezignačnom liste Borneová zdôraznila, že považuje za „potrebnejšie ako kedykoľvek predtým pokračovať v reformách“ a „spolu s členmi súčasnej vlády sa budem zaoberať aktuálnymi záležitosťami, kým nebude vymenovaná nová“.

Spolu s premiérom teda odstúpi celé zloženie francúzskej vlády, ale kým nebude vymenovaná nová, naďalej vykonávajú svoje povinnosti.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na Twitteri poďakoval premiérke za „prácu pre dobro nášho národa“ a poznamenal, že „stelesnila náš projekt s odvahou, odhodlaním a odhodlaním štátnikov“.

Fámy o rezignácii šéfa francúzskej vlády sa v posledných dňoch pravidelne spomínajú v miestnych médiách uprostred všeobecnej nespokojnosti s Macronovými reformami. Jeden prieskum ukázal, že 66% francúzskych obyvateľov je za zmenu predsedu vlády, čo bolo jedno z najväčších čísel za takmer desaťročie.

Medzi pravdepodobnými nástupcami Borneho francúzske médiá menovali rôznych kandidátov. Mohol by to byť francúzsky minister ozbrojených síl Sébastien Lecornu, bývalý minister poľnohospodárstva Julien Denormandy, ktorý má blízko k Macronovi, alebo minister školstva Gabriel Attal.

Elyzejský palác zatiaľ oficiálne neoznámil, koho chce Macron nominovať na post premiéra.

62-ročná Elisabeth Borneová bola vymenovaná za predsedníčku francúzskej vlády v máji 2022 po víťazstve prezidenta vo voľbách a stala sa druhou ženou, ktorá zastávala tento post v histórii krajiny.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA