Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Nemecko plánuje vyslať fregatu do Červeného mora ako súčasť misie EÚ

Zverejnené:

Upravené: 14. januára 2024 o 15:28

297

Zdroj: Pinterest

REKLAMA

Globalnews

Nemecko chce v rámci misie EÚ poslať fregatu „Hessen“ do Červeného mora, kde by loď mala pomôcť odraziť útoky jemenských húsíov a chrániť námornú dopravu.

Informoval o tom denník Die Welt s odvolaním sa na zdroje v Berlíne a Bruseli.

Podľa správy má fregata, ktorá sa špecializuje na protivzdušnú obranu, vyplávať na more 1. februára.

Nemecko sa chce zúčastniť na misii EÚ na ochranu námornej dopravy v Červenom mori pred útokmi húsíov.

Hesensko bude jednou z najmenej troch fregát alebo torpédoborcov, ktoré sú podľa takzvanej koncepcie krízového riadenia Európskej služby pre vonkajšiu činnosť potrebné na nasadenie v minimálnom počte.

Loď nemeckého námorníctva má radarový prieskum schopný súčasne detekovať 1 000 cieľov, protilietadlové rakety a útočné vrtuľníky.

Fregata nedávno strávila šesť mesiacov cestovaním v rámci úsilia NATO v Severnom mori a Arktíde cvičiť a odstrašovať Rusko.

Podľa plánov by nová misia EÚ v Červenom mori mala byť schválená na stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ 19. februára a začne pracovať do konca februára. Jeho mandát bude spočiatku obmedzený na jeden rok.

Husijovia sú politická a vojenská skupina, ktorá kontroluje veľkú časť Jemenu vrátane hlavného mesta. Podporuje ich Irán, zaprisahaný nepriateľ Izraela.

Husijovia deklarujú svoju podporu Hamasu a tvrdia, že sa zameriavajú na akékoľvek plavidlo v Červenom mori, ktoré smeruje do Izraela alebo mu patrí.

V noci 12. januára Spojené štáty v koordinácii so Spojeným kráľovstvom a s podporou Austrálie, Kanady, Holandska a Bahrajnu začali spoločné útoky proti cieľom húsíov v Jemene.

Neskôr v noci 13. januára Spojené štáty zasiahli vojenské zariadenie povstalcov Houthi v Jemene.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA