Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Halloweenska tlačenica v Soule: Polícia nereagovala dostatočne, priznal jej šéf

Zverejnené:

Upravené: 1. novembra 2022 o 16:23

241

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Reakcia polície v súvislosti so sobotnou smrteľnou tlačenicou pri oslavách Halloweenu v Soule bola nedostatočná. Uviedol to dnes náčelník juhokórejskej polície, podľa ktorého bezpečnostné zložky mali krátko pred nešťastím správy o hroziacom nebezpečenstve, napísala agentúra AFP.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol vyzval na zavedenie bezpečnostných opatrení, ktoré by do budúcnosti zabránili podobnému nešťastiu.

K dnešnému ránu si tlačenica vyžiadala 156 mŕtvych, napísala agentúra Reuters. Ďalších 151 ľudí je zranených, 29 z nich je vo vážnom stave. Medzi mŕtvymi je 26 občanov zo 14 cudzích krajín.

Polícia podľa svojho šéfa ešte pred nešťastím vedela, že sa na jednom z miest zhromaždil veľký dav a že hrozí bezprostredné nebezpečenstvo. Spôsob, ako s týmito informáciami naložila, bol potom neadekvátny, dodal.

„Cítim bezhraničnú zodpovednosť za bezpečnosť verejnosti pri tomto nešťastí a urobím všetko preto, aby sa taká tragédia už neopakovala,“ povedal policajný náčelník na tlačovej konferencii . Polícia podľa neho vykoná dôsledné kontroly a okolnosti udalosti starostlivo prešetrí.

Osláv Halloweenu sa v nedeľu v Soule zúčastnili desiatky tisíc ľudí, mnoho z nich mladších ako 30 rokov. Dav v kostýmoch bol vtesnaný na úzkom priestore, akcia nemala oficiálnych organizátorov. Zásah polície si vyslúžil rozsiahlu kritiku. AFP uviedla, že zatiaľ čo na oslavy zhruba 100-tisíc ľudí bolo do štvrte Itewon nasadených 137 policajtov, na inú akciu v juhokórejskom hlavnom meste s 25-tisíc účastníkmi polície vyslala 6500 svojich príslušníkov.

„Mali by sme prísť s konkrétnymi bezpečnostnými opatreniami, ako zvládať dav, nielen v uliciach, kde sa stala táto obrovská katastrofa, ale aj na iných miestach s veľkým počtom ľudí ako sú štadióny a koncertné priestory,“ povedal prezident Jun Sok-jol.

Izrael sa musí zbaviť svojich jadrových zbraní, rozhodla väčšina Valného zhromaždenia OSN

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA