Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Nemecká vláda rozhodla o novom ministrovi obrany

Zverejnené:

Upravené: 17. januára 2023 o 13:19

475

Zdroj: Facebook

REKLAMA

Globalnews

Novým federálnym ministrom obrany sa stane minister vnútra Dolného Saska Boris Pistorius.

Píše o tom kanál ARD.

Nahradí političku SPD Christine Lambrechtovú, ktorá odstúpila. Ministerka obrany, ktorá bola niekoľko mesiacov kritizovaná, v pondelok ráno napísala, že požiadala Scholza, aby ju prepustil.

Pistorius je ministrom vnútra a športu Dolného Saska od roku 2013. Predtým získal skúsenosti na komunálnej úrovni, pričom zastával najmä funkciu starostu mesta Osnabrück.

Od roku 1976 je členom SPD.

Ako poznamenáva Spiegel, kvôli svojej tuposti bol Pistorius považovaný za jedného z najpopulárnejších ministrov v Dolnom Sasku. V posledných rokoch bol tiež najvýznamnejším ministrom vnútra SPD, dobre spojený s bezpečnostnými agentúrami a dobre oboznámený s utečeneckou politikou.

V Pistoriusovej novej pozícii sú pred ním obrovské úlohy. Stav vojsk sa hodnotí ako poľutovaniahodný a vzhľadom na ruský útok na Ukrajinu existuje naliehavá potreba reštrukturalizácie Bundeswehru. Ministerstvo obrany sa tiež považuje za veľmi odolné voči zmenám.

„Musíme nasledovať príklad Kanady a nielen zmraziť aktíva oligarchov, ktorí sú na sankčnom zozname EÚ voči Rusku, ale aj ich skonfiškovať a použiť na humanitárnu pomoc a obnovu Ukrajiny,“ uviedol Pistorius začiatkom leta 2022.

Zároveň obhajoval kancelára Olafa Scholza pred kritikou, že bol príliš váhavý, pokiaľ ide o vojnu Ruska proti Ukrajine. Scholz odvádza dobrú prácu, ktorá sa nakoniec vždy ukáže ako správna, povedal.

Vymenovaním Pistoriusa vláda prestáva byť rodovo vyvážená. Kancelár Olaf Scholz na začiatku svojho funkčného obdobia povedal, že muži a ženy tvoria polovicu spoločnosti – a preto by ženy mali mať aj polovicu moci. V koalícii sa ešte pred oznámením nového vymenovania do SPD ozývali hlasy, že parita by sa mala naďalej zachovávať. Ak chce Scholz zachovať paritu, bude potrebná ďalšia reorganizácia vlády.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA