Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Nemecko chce v EÚ vyriešiť spor o e-palivá a zákaz spaľovacích motorov

Zverejnené:

Upravené: 23. marca 2023 o 13:37

320

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Nemecký minister dopravy Volker Wissing chce čo najrýchlejšie vyriešiť spor medzi Európskou komisiou a únijnými štátmi o zákaz spaľovacích motorov v nových osobných vozidlách po roku 2035.

Dnes to na tlačovej konferencii povedala hovorkyňa ministerstva dopravy. Nemecko rovnako ako Česko odmieta tento zákaz podporiť, pokiaľ nebude možné v autách využívať syntetické palivo ako náhradu za benzín a diesel vyrábaný z fosílnych surovín.

O možnosti využívania syntetických palív v nových autách po roku 2035 bude vo štvrtok av piatok rokovať summit prezidentov a premiérov krajín Európskej únie. Wissing už na začiatku marca povedal, že spor je na dobrej ceste k vyriešeniu. Hovorkyňa Wissingovho ministerstva dnes v súvislosti s nadchádzajúcim summitom povedala, že hľadanie kompromisu ešte viac pokročilo, ale že celá vec je mimoriadne zložitá.

Rovnaký postoj ako Nemecko má k syntetickým palivám aj Česká republika. Český minister dopravy Martin Kupka na túto tému začiatkom marca hovoril v Berlíne s Wissingom a následne oznámil, že Česko nepodporí spomínaný zákaz spaľovacích motorov v nových osobných vozidlách, pokiaľ nebude možné v autách využívať syntetické palivo.

Na znení normy, ktorá má od roku 2035 výrazne predražiť emisie z automobilovej dopravy, a prakticky tým znemožniť predaj nových áut so spaľovacími motormi, sa členské štáty dohodli už počas minulého českého predsedníctva. Pravidlá už schválil aj Európsky parlament. Skupina krajín vrátane Česka a Nemecka sa ale tento rok postavila proti.

Súčasné švédske predsedníctvo tento mesiac oznámilo, že veľvyslanci členských krajín sa rozhodli odložiť konečné schválenie návrhu, ktorý by prakticky znemožnil kúpiť si od roku 2035 nový automobil využívajúci benzín či diesel.

Syntetické palivá, označované často ako e-palivá, sú vyrábané chemickou cestou bez použitia ropy. Zatiaľ čo bežný benzín či diesel vzniká rafináciou ropy, umelé palivá vznikajú chemickou reakciou vodíka a oxidu uhličitého. Pokiaľ je pri výrobe využitá energia z obnoviteľných zdrojov vrátane takzvaného zeleného vodíka, je palivo považované za uhlíkovo neutrálne.

Amazon chce zrušiť ďalších 9000 pracovných miest

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA