Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Peking nesúhlasí s obmedzeniami, ktoré krajiny zaviedli voči cestujúcim z Číny

Zverejnené:

Upravené: 3. januára 2023 o 11:26

309

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Peking rezolútne nesúhlasí s obmedzeniami, ktoré niektoré krajiny zaviedli voči cestujúcim z Číny v súvislosti so šírením nákazy koronavírusom. Podľa agentúry Reuters to na tlačovej konferencii uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning. Peking zároveň pohrozil prijatím odvetných opatrení.

Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Japonsko, India a ďalšie krajiny oznámili, že budú od cestujúcich z Číny vyžadovať negatívny test na Covid-19. Peking od začiatku pandémie uplatňoval politiku nulového covidu, v decembri ale po pouličných protestoch väčšinu opatrení proti šíreniu covidu zrušil, čo viedlo k zvýšeniu prírastkov nakazených. Od 8. januára chce Čína otvoriť svoje hranice.

Hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning dnes uviedla, že vyžadovaniu negatívnych testov od cestujúcich z Číny „nestráca vedecký základ a je jednoducho neprijateľné“.

Čína za posledných 24 hodín zaznamenala podľa oficiálnych údajov tri úmrtia pacientov nakazených koronavírusom. Podľa západných médií ale čínske štatistiky nie sú spoľahlivé. Analytici z britskej spoločnosti Airfinity koncom minulého roka odhadli, že covid môže mať teraz v Číne na svedomí okolo 9000 životov denne.

Ľudový denník, ktorý vydáva vládnuca Komunistická strana Číny, dnes s odvolaním sa na čínskych zdravotníckych expertov napísal, že väčšina ľudí má po nákaze koronavírusom len mierne príznaky choroby. „Vážne či kritické príznaky sa objavujú u troch až štyroch percent infikovaných pacientov, ktorí sú teraz prijímaní do určených nemocníc v Pekingu,“ povedal denníku zástupca riaditeľa pekinskej nemocnice Čchao-jang.

Svedok citovaný agentúrou Reuters však uviedol, že pohotovostné oddelenie v nemocnici Čung-šan v Šanghaji bolo dnes plné pacientov, väčšinou starších. Niektorí ležali na lôžkach na chodbe na kvapkačkách, zatiaľ čo desiatky ďalších stáli okolo a čakali na vyšetrenie.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala čínske úrady, aby pravidelne a v reálnom čase zdieľali špecifické informácie o šírení koronavirusu v krajine. Predstavitelia WHO chcú vidieť okrem iného viac údajov o hospitalizáciách, úmrtiach i očkovaní v súvislosti s nákazou. Na dnešnom stretnutí by čínski vedci mali WHO odovzdať detailné údaje o sekvenovaní koronavírusu.

Tisíce ľudí sa vo Vatikáne prichádzajú rozlúčiť so zosnulým emeritným pápežom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA