Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Poľsko plánuje presunúť ďalších 60 svojich tankov na Ukrajinu, okrem Leopard 2

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2023 o 14:15

404

Zdroj: siskojobs.com

REKLAMA

Globalnews

Poľsko plánuje presunúť na Ukrajinu, okrem spoločnosti Leopard 2, šesťdesiat modernizovaných sovietskych tankov, vrátane PT-91 Twardy.

Uviedol to poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre Canadian CTV News.

Komentujúc dohodu, ktorú dosiahli západní spojenci o poskytnutí moderných tankov Ukrajine, poznamenal úlohu Poľska v tomto, čo pomohlo presvedčiť ostatných a ísť príkladom pre seba.

„Poľsko bolo prvou krajinou, ktorá asi pred šiestimi mesiacmi odovzdala 250 tankov alebo ešte viac. Teraz sme pripravení poskytnúť 60 našich modernizovaných tankov, z ktorých tridsať je PT-91. A navyše štrnásť leopardích 2 z tých, ktoré máme,“ povedal Morawiecki.

Poznamenal, že Rusko môže mať ďalšie tisíce tankov – „niekoľko tisíc a niektorí hovoria viac ako 15 000“, a ak spojenci skutočne chcú pomôcť Ukrajine prežiť, podpora by mala byť vážna.

Podľa neho sa vozidlá, ktoré už Poľsko previezlo, stali vážnym argumentom, keď presvedčili ostatných spojencov, aby súhlasili s dodávkou tankov západného štýlu. Varšava tiež poznamenala, že ak Putin uspeje na Ukrajine, táto vojna bude len začiatkom jeho pokusov o obnovenie impéria.

„Ak chce Európa stabilný a trvalý rast a mier, mierovú cestu rozvoja, tieto barbarské útoky Ruska musia byť odrazené… Ruskou zbraňou je strach. Solidarita musí byť našou zbraňou. Putin sa správa ako geopolitický hráč z minulosti. Je to ako Nero, ktorý je pripravený vypáliť Rím pre svoje vlastné účely. A jeho (Putinovým) hlavným cieľom je oživenie Ruskej ríše. Z „démonov dvadsiateho storočia“ si vzal to najhoršie – nacionalizmus, kolonializmus a mnohé nástroje totalitných režimov. A naša reakcia by mala byť veľmi rozhodná, pretože jej úspech bude znamenať nielen porážku Ukrajiny, ale aj celého slobodného sveta,“ zdôraznil poľský premiér.

PT-91 Twardy je poľská modifikácia modernizovaného sovietskeho tanku T-72. Ukrajina dostala prvé tanky TP-91 v júli, počet vozidiel vtedy nebol povolaný.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA