Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Ruskí kozmonauti zrušili výstup do voľného vesmíru kvôli úniku kvapalín z lode

Zverejnené:

Upravené: 15. decembra 2022 o 10:37

253

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Dnešný plánovaný výstup ruských kozmonautov z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) do otvoreného vesmíru bol zrušený. Podľa americkej vesmírnej agentúry NASA sa tak stalo kvôli úniku chladiacej kvapaliny z lode Sojuz. Rusko hlási „technickú závadu“, informovala o tom agentúra TASS.

„Vesmírna stanica je v dobrom stave a posádka Expedície 68 je v bezpečí,“ napísala na twitteri NASA.

Ruskí kozmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin mali dnes v otvorenom vesmíre stráviť šesť hodín a 37 minút. Mali preniesť „chladič výmenníka tepla z malého výskumného modulu Rassvet do viacúčelového laboratórneho modulu Nauka pomocou manipulátora ERA,“ uviedol TASS.

Na ISS oboch Rusov dopravila raketa Sojuz, ktorá odštartovala 21. septembra z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Plánované práce mali vykonať minulý mesiac, ale zabránila tomu porucha skafandrov. Kozmonauti neskôr chybné súčiastky skafandrov vymenili.

Medzinárodná vesmírna stanica je spoločným projektom NASA, Roskomosu, ESA, Japonska a Kanady. V súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu a následným zavedením širokých protiruských sankcií zo strany západných krajín adresoval bývalý šéf Roskozmosu Dmitrij Rogozin Spojeným štátom a ďalším západným krajinám už skôr množstvo vyhrážok.

Napriek rozkolu sa ale NASA a Roskosmos dohodli na pokračovaní spoločných letov na ISS. Medzinárodná vesmírna stanica tak v súčasnej dobe zostáva jednou z posledných oblastí spolupráce medzi Moskvou a Západom.

Vláda v Peru vyhlásila na 30 dní výnimočný stav. Reaguje tak na protesty proti prezidentke

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA