Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Scholz: výcvik pilotov na F-16 je signálom pre Ruskú federáciu, ale zatiaľ to nemení pravidlá hry

Zverejnené:

Upravené: 21. mája 2023 o 9:41

208

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Potenciálne výcvikové programy pre ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 od spojencov sú signálom pre Rusko, aby nepočítalo s úspechom vo svojej invázii na Ukrajinu, a to ani v prípade dlhotrvajúceho konfliktu.

Uviedol to v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz novinárom pred odchodom zo summitu G7 v japonskom meste Hirošima, píše agentúra Reuters.

„Pilotný výcvik je dlhší projekt,“ povedal Scholz.

„Spojené štáty sa ešte definitívne nerozhodli, čo sa nakoniec stane. Projekt má odkaz pre Rusko: Rusko nemôže počítať s víťazstvom, ak sa spolieha na dlhú vojnu,“ povedal nemecký kancelár.

Britský premiér Rishi Sunak uviedol, že jeho krajina bude spolupracovať s Holandskom, Belgickom a Dánskom, aby „poskytla Ukrajine bojové letecké spôsobilosti, ktoré potrebuje“.

Biely dom tiež potvrdil, že v najbližších mesiacoch budú Spojené štáty a spojenci diskutovať o tom, kedy a v akom množstve dostane Ukrajina moderné stíhačky.

Podľa amerických predstaviteľov sa výcvik na lietadlách americkej výroby uskutoční v Európe a bude nejaký čas trvať, odhaduje sa, že na prípravu a dodanie lietadla bude potrebných najmenej 18 mesiacov.

Francúzsky vojenský predstaviteľ na brífingu pre novinárov G7 vyjadril opatrnosť v súvislosti s týmto procesom a povedal, že v prípade Francúzska hovoríme o základnom výcviku pilotov.

Pripomeňme, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa druhýkrát za týždeň stretol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, tentoraz na okraji summitu skupiny siedmich v japonskom meste Hirošima.

Olaf Scholz predtým povedal, že nevidí účasť svojej krajiny na diskusii o vytvorení aliancie pre dodávky západných bojovníkov na Ukrajinu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA