Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Scholz nemá v úmysle podieľať sa na „koalícii bojovníkov“ za Ukrajinu

Zverejnené:

Upravené: 17. mája 2023 o 15:15

245

Zdroj: badische-zeitung.de

REKLAMA

Globalnews

Nemecký kancelár Olaf Scholz nevidí účasť svojej krajiny na diskusii o vytvorení aliancie na dodávku západných stíhačiek na Ukrajinu.

Informuje o tom denník Tagesschau.

Scholz odpovedal na otázku, či sa Nemecko zapojí do spoločnej aliancie, ktorú oznámili Holandsko, Británia a Francúzsko na výcvik stíhacích pilotov a dodávku stíhačiek.

„Sústredíme sa na to, čo robíme. Teraz je to veľmi dôležité pre schopnosť Ukrajiny brániť sa,“ povedal Scholz v Reykjavíku na okraj summitu Rady Európy.

Spomenul dodávky tankov, údržbu zbraňových systémov, munície a posilnenie protivzdušnej obrany proti ruským útokom. Nemecko už v týchto oblastiach prijalo ďalšie záväzky, povedala kancelárka.

Pripomeňme, že 17. mája sa premiéri Veľkej Británie a Holandska po stretnutí na okraji summitu Rady Európy v Reykjavíku dohodli na vedení „koalície stíhačiek“, ktorá poskytne Ukrajine F-16.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vo večernom príhovore oznámil, že Británia a Holandsko, ako aj Francúzsko, sa pripojili k takzvanej „koalícii bojových lietadiel“.

15. mája vyšlo najavo, že Spojené kráľovstvo súhlasilo so začatím výcviku ukrajinských pilotov v lete a už spolupracuje s inými krajinami na možnom poskytnutí stíhačiek F-16 Ukrajine.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA