Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Scholz sa v piatok stretne s Bidenom, bude diskutovať o pomoci Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 3. marca 2023 o 10:02

235

Zdroj: Facebook

REKLAMA

Globalnews

Nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý bude v piatok vo Washingtone, bude rokovať s americkým prezidentom Joeom Bidenom o rozsiahlej vojne na Ukrajine, ako aj o transatlantických vzťahoch a hrozbe zo strany Číny.

Uvádza to Reuters.

Americká strana očakáva, že vedúci predstavitelia Nemecka a Spojených štátov budú viesť dôverné rozhovory v Bielom dome, ktoré obom mužom umožnia „porovnať poznámky“ pri hodnotení udalostí na bojisku na Ukrajine.

„Obaja lídri chceli, aby to bolo stretnutie na pracovnej úrovni, chceli, aby bolo veľmi hlboké, zamerané na Ukrajinu,“ povedal novinárom pod podmienkou anonymity vysoký americký predstaviteľ.

Hlavnou témou rozhovoru medzi Bidenom a Scholzom bude dodatočná vojenská podpora pre Ukrajinu, ktorá sa pripravuje na novú ruskú ofenzívu v nadchádzajúcich týždňoch. V deň Scholzovej návštevy má Washington oznámiť nový balík vojenskej pomoci Kyjevu – podľa agentúry Reuters 400 miliónov dolárov.

Od lídrov sa tiež očakáva, že budú rokovať o Číne, konkrétne o možnosti vojenskej podpory Ruska a o krokoch, ktoré môžu spojenci podniknúť v reakcii na ne.

Ďalšou témou rozhovoru medzi nemeckou kancelárkou a americkým prezidentom by mali byť transatlantické vzťahy, najmä americký zákon o znižovaní inflácie, ktorý podľa Európskej únie podkopáva jej konkurencieschopnosť a vedie k odlivu kapitálu z Európy do štátov.

V polovici februára bolo oznámené, že nemecký kancelár Olaf Scholz sa 3. marca vo Washingtone stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Toto je Scholzova prvá návšteva Bieleho domu od ruskej invázie na Ukrajinu v plnom rozsahu 24. februára 2022.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA