Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Scholz v Izraeli dlho vyzýval na zastavenie vojny

Zverejnené:

Upravené: 18. marca 2024 o 8:32

140

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Nemecký kancelár Olaf Scholz počas návštevy Izraela vyzval na „trvalé prímerie“ alebo prepustenie rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.

Scholz to povedal na spoločnej tlačovej konferencii s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Jeruzaleme, citovala ho agentúra AFP.

„Potrebujeme dohodu o prepustení rukojemníkov s dlhodobým prímerím,“ povedal Scholz.

„Chápeme rodiny rukojemníkov, ktorí po viac ako piatich mesiacoch hovoria: ‚Nastal čas na komplexnú dohodu o prepustení rukojemníkov na záchranu tých, ktorí sú stále v zajatí‘,“ dodala nemecká kancelárka.

Scholzova návšteva sa uskutočnila v ten istý deň, keď mali izraelskí predstavitelia diskutovať o mandáte vyjednávacieho tímu, ktorý by sa mal zúčastniť na novom kole rozhovorov v Katare zameraných na zabezpečenie nového prímeria medzi Izraelom a Hamasom.

Scholz predtým v rozhovoroch s jordánskym kráľom tiež zdôraznil, že izraelská ofenzíva v Rafahu by „veľmi sťažila“ mier v regióne.

Izrael v piatok schválil plán útoku na Rafah, kam sa po piatich mesiacoch vojny uchýlila viac ako polovica z 2,3 milióna obyvateľov pásma Gazy.

Izrael tvrdí, že Rafah je jednou z posledných bášt Hamasu, ktoré prisľúbil demontovať, a že obyvatelia budú evakuovaní.

Nedávno nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck vyzval Izrael, aby zmenil svoju stratégiu v Gaze.

Jeho slová zopakovali nedávne vyjadrenia amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý povedal, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu „poškodzuje Izrael“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA