Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Zelenskyj a Biden sa dnes stretnú v Japonsku

Zverejnené:

Upravené: 21. mája 2023 o 9:52

240

FOTO: PREZIDENT UKRAJINY

REKLAMA

Globalnews

Americký prezident Joe Biden sa v nedeľu 21. mája stretne v Hirošime s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Zdroj: CNN

Vysoký predstaviteľ americkej prezidentskej administratívy uviedol, že Biden usporiada bilaterálne stretnutie so Zelenským „o niečo neskôr ako o 14:00“ miestneho času (1:00 kyjevského času).

Biden bude podľa predstaviteľa „v budúcnosti naďalej potvrdzovať silnú a silnú podporu Spojených štátov pre Ukrajinu“.

Poukázal tiež na „silné vyhlásenie jednoty“ krajín G7, ktoré sa tento týždeň na summite postavili proti ruskej invázii na Ukrajinu, vrátane sankcií a oznámenia spoločného úsilia o výcvik ukrajinských pilotov na lietadlách F-16.

Na otázku, či by Čína mohla zohrať úlohu pri ukončení vojny s Ruskom, americký predstaviteľ povedal, že USA dúfajú, že čínsky vodca Si Ťin-pching vníma summit G7 ako signál „odhodlania“.

„Dúfame, že hlava Si Ťin-pchinga a Čínskej ľudovej republiky sa poučí z toho, čo tu videli… že existuje obrovské odhodlanie pokračovať v podpore Ukrajiny, ako naďalej tvrdí skupina G7, tak dlho, ako to bude potrebné, a že Čína môže zohrať zmysluplnú úlohu pri ukončení tejto vojny.“

G7 zahŕňa najrozvinutejšie priemyselné demokracie na svete: Spojené štáty, Francúzsko, Nemecko, Veľkú Britániu, Kanadu, Japonsko a Taliansko. Tokio tiež pozvalo na stretnutia niekoľko ďalších rastúcich hospodárskych snáh a regionálnych aktérov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA