Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Slovensko zasiahla snehová kalamita, lyžiarske centrá v Tatrách zatvárajú

Zverejnené:

Upravené: 4. februára 2023 o 14:41

583

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Sever Slovenska zápasí s prívalmi nového snehu, situáciu komplikuje silný vietor. Vo Vysokých Tatrách zastavili prevádzku lyžiarske strediská v Tatranskej Lomnici, v Starom Smokovci a na Štrbskom plese, informovala agentúra TASR. Poľský Tatranský národný park je celý uzavretý pre turistov.

Slovenské ministerstvo vnútra v súvislosti so silným snežením a vetrom eviduje viac ako 80 mimoriadnych situácií, ide najmä o nezjazdné cesty alebo sťažený prístup do obchodov a zdravotných stredísk. Na niektorých miestach sú ľudia bez dodávok elektrického prúdu.

Na diaľnici D1 smerom z Popradu na Prešov sa zrazilo osem áut, kvôli nulovej viditeľnosti, silnému vetru a hustému sneženiu cestári pod Tatrami uzavreli niekoľko ťahov.

Slovenská horská služba varuje pred pohybom v horách. Štvrtý z piatich stupňov lavínového nebezpečenstva platí vo Vysokých a Západných Tatrách, v Nízkych Tatrách a na Malej Fatre. Miestami napadlo až pol metra snehu, uvádza slovenské médiá.

Poľský Tatranský národný park na svojich internetových stránkach informoval, že na žiadosť horskej služby je kvôli zlému počasiu a lavínovému nebezpečenstvu uzavretá celá poľská strana Tatier. Podľa portálu onet.pl nie je jasné, kedy sa situácia zlepší.

Komplikácie v doprave

Aj v tých častiach Slovenska, kde snehová kalamita nie je, musia ľudia počítať s následkami nepriaznivého počasia. V časti okresu Veľký Krtíš na juhu krajiny sú záplavy.

Za dramatickú označuje portál gazeta.pl situáciu v doprave na juhovýchode Poľska. Problémy sú na hlavnom cestnom ťahu vedúcom od Krakova smerom na Zakopané, kde majú autá problémy v kopcoch a tvoria sa dlhé kolóny.

Upchatá je aj cesta vedúca od slovenskej hranice do Nowého Targu, pretože na nej uviazli kamióny. Aj keď cestári sneh odhŕňajú, vietor cesty znovu zaveje. Nejazdia vlaky medzi medzi Zakopaným a Nowým Targom, pretože trakčné vedenie poškodil spadnutý strom.

Elon Musk nebol uznaný vinným z podvodu v súvislosti s tweetom Tesla

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA