Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Spravodajské služby NATO varujú pred možným testom jadrového supertorpeda Ruskom

Zverejnené:

Upravené: 3. októbra 2022 o 12:50

1162

Zdroj: qinxh.com

REKLAMA

Globalnews

Spravodajské služby NATO varovali spojencov pred možným ruským testom supertorpeda Poseidon vybaveného jadrovým nábojom.

Toto bolo napísané talianskou publikáciou La Repubblica.

Podľa spravodajských informácií ruská jadrová ponorka Belgorod opustila svoju základňu v Bielom mori za polárnym kruhom. Ponorka pravdepodobne smeruje do Karského mora, aby otestovala jadrové torpédo Poseidon, nazývané aj „zbraň apokalypsy“, uvádza sa v publikácii.

Poseidon je bezpilotné podvodné vozidlo, o ktorom sa hovorí, že je schopné prekonať obrovské vzdialenosti pod vodou predtým, ako exploduje s dostatočnou silou na spustenie rozsiahleho jadrového cunami určeného na zaplavenie a ožarovanie pobrežných miest.

Znečistená vlna môže zo zeme vyhladiť megacity ako New York alebo Los Angeles. Odborníci vysvetľujú, že rovnaký účinok možno dosiahnuť s medzikontinentálnymi balistickými raketami, ktoré existujú od roku 1960.

Putin zrejme obchádza vyššie armádne velenie, tvrdia analytici

Ponorka K-329 „Belgorod“ je považovaná za prototyp nového konceptu vojny, ktorý v posledných rokoch koncipovali Putinovi admiráli po návrate napätia so Spojenými štátmi.

V posledných dňoch sa Belgorod často spomína v analýzach týkajúcich sabotáže na nord streamoch, pretože ide o jedno z opatrení, pre ktoré bol vyvinutý. Jeho účasť však bola spochybnená, pretože ponorka je jednou z najväčších na svete a bolo by pre neho mimoriadne ťažké ísť bez povšimnutia do Baltského mora.

Teraz spojenecké velenia NATO varovali, že Poseidon by mohol byť testovaný v oblasti Karského mora – 24-metrové torpédo s atómovou hlavicou, pravdepodobne dvoma megatonami. Nie je presne známe, kedy bolo varovanie zaslané spojencom.

Vývoj Poseidonu pokračoval roky so skeptickými hodnoteniami predstaviteľov NATO. Predpokladá sa, že niektoré testy boli vykonané už v roku 2015, ale nikdy nedošlo k spusteniu z Belgorodu.

Gazprom za prvý polrok zdvojnásobil svoje zisky. Dodávky plynu do Európy sa znížili takmer o polovicu

„Málokto verí, že super torpédo už môže byť pripravené, ale aj jednoduché oznámenie testu by umožnilo Kremľu preukázať jedinečnú schopnosť v boji proti Západu: zbraň, proti ktorej neexistuje žiadna ochrana,“ uvádza sa v publikácii.

Ako bolo oznámené, britský minister obrany Ben Wallace považuje za mimoriadne nepravdepodobné, že ruský prezident Vladimír Putin použije jadrové zbrane proti Ukrajine, ale zdôrazňuje, že Putin koná „iracionálne“.

Ako viete, Putin po oznámení čiastočnej mobilizácie v Ruskej federácii opäť pohrozil západným krajinám použitím jadrových zbraní.

Západní vodcovia odsúdili Putinovu jadrovú rétoriku a označili ju za nebezpečnú eskaláciu a „rachotenie zbraní“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA