Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Ukrajina chce ukázať výsledky na bojisku pred summitom NATO, tvrdí Zelenskyj

Zverejnené:

Upravené: 1. júla 2023 o 12:01

365

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre zahraničné médiá povedal, že Ukrajina chce „ukázať výsledky“ na bojisku pred nadchádzajúcim summitom NATO v Litve 11. júla.

Zdroj: RTVE

„Pred summitom musíme ukázať výsledky, ale každý meter stojí život,“ povedal Zelenskyj.

Počas rozhovoru Zelenskyj tiež pripustil, že plány Ozbrojených síl Ukrajiny na začatie protiofenzívy proti Rusku sa v posledných mesiacoch spomalili: „Prívalové dažde prebiehajú už veľmi dlho a to spomalilo niektoré procesy.“

V tejto súvislosti vyzval európskych partnerov, aby pokračovali v poskytovaní ozbrojenej podpory Ukrajine: „Túto jeseň sme začali protiofenzívu a potrebovali sme výsledok. Rátali sme s určitými vecami, ale delostrelectvo prišlo neskoro.“

„Zastavili sme sa, pretože sme sa nemohli pohnúť ďalej. Pohnúť sa vpred znamenalo stratiť ľudí a my sme nemali delostrelectvo… V tomto smere sme veľmi opatrní. Rýchle veci nie sú vždy bezpečné. Ak mi povedia, že prejdú dva mesiace a zomrú tisíce ľudí, alebo tri mesiace a zomrie menej ľudí, samozrejme si vyberiem to druhé… Medzi časom a ľuďmi sú najdôležitejší ľudia,“ tvrdí Zelenskyj.

Prezident tiež zhodnotil postavenie ruského diktátora Vladimira Putina a jeho medzinárodný obraz vo svete.

Zelenskyj konkrétne povedal, že „Putinovi sa vyhrážajú viac ako mne“, pretože „ma chcú zabiť iba v Rusku a celý svet ho chce zabiť“.

V odpovedi na otázku o americkej podpore Ukrajiny a možnej zmene zahraničnej politiky USA, ak Republikánska strana vyhrá voľby v roku 2024, Zelenskyj vyjadril presvedčenie, že ju budú naďalej podporovať.

„Sme veľmi vďační za túto podporu. Kohokoľvek si americký ľud vyberie, pochopí nás. Hlavnou vecou nie je stratiť podporu týchto dvoch strán. Spojené štáty sú lídrom v oblasti zbrojenia a financií a my to nemôžeme stratiť. Existujú otázky, na ktoré máme rôzne názory, ale v každom prípade Biden podporuje Kongres aj obe strany podporujú jeho,“ uzavrel.

Zelenskyj zároveň dodal, že existujú „nebezpečné signály“ od „niektorých predstaviteľov Republikánskej strany“, ale „budú sa tým zaoberať“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA