Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

USA plánujú poskytnúť Ukrajine súpravy na „inteligentné“ bomby

Zverejnené:

Upravené: 15. decembra 2022 o 13:10

379

Zdroj: haf.gr

REKLAMA

Globalnews

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena plánuje poslať Ukrajine moderné elektronické zariadenia, ktoré premenia neriadenú leteckú muníciu na „inteligentné bomby“ schopné zasiahnuť ruské vojenské pozície s vysokým stupňom presnosti.

Píše to The Wall Street Journal s odvolaním sa na vysokopostavených amerických úradníkov.

Súpravy obsahujú globálne polohovacie zariadenia na zabezpečenie presnosti a môžu byť pripevnené k rôznym zbraniam, čím vytvárajú to, čo Pentagon nazýva Joint Direct Attack Munition alebo JDAM.

Americká armáda používa túto technológiu na bombách s hmotnosťou do 2 000 libier (907 kg), zvyčajne ju používa s bombardérmi a stíhačkami.

Zatiaľ nie je známe, či prezident Biden alebo niektorý z jeho hlavných poradcov pre národnú bezpečnosť schválil navrhovaný presun JDAM na Ukrajinu.

Britský expremiér Johnson si od odchodu z funkcie zarobil milión libier

Ukrajinské letectvo sa vo veľkej miere spolieha na starnúce sovietske lietadlá MiG a Pentagon hľadá spôsoby, ako ich modernizovať.

Bidenova administratíva predtým poskytla Ukrajine ďalšie pokročilé zbrane vrátane vysokorýchlostných rakiet proti žiareniu odpaľovaných vzduchom alebo HARM, aby posilnila schopnosť Ukrajiny začať letecké útoky.

Dodávka JDAM bude ďalším dôležitým krokom Washingtonu pri pomoci Ukrajine odraziť inváziu ruských vojsk a poskytne nový spôsob zamerania sa na ruské jednotky a veliteľstvá.

Pripomeňme, že Bidenova administratíva plánuje do februára 2023 uzavrieť zmluvu o implementácii trojročnej iniciatívy zameranej na kontrolu dohľadu nad americkou vojenskou a finančnou pomocou Ukrajine.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA