Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Voľby vo Francúzsku: líder krajnej pravice vopred priznal porážku

Zverejnené:

Upravené: 9. júla 2024 o 11:06

282

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Líder pravicovo-populistického Národného zhromaždenia, ktoré sa už pripravovalo na zostavenie vlády, ale namiesto toho sa môže ocitnúť na 3. mieste, v skutočnosti priznal porážku – napriek historicky vysokým výsledkom politickej sily.

Jeho slová cituje BFMTV.

Formálny líder Národného zhromaždenia Jordan Bardella v prvých komentároch po exit polloch skutočne priznal porážku.

Hoci strana získala historicky najvyšší výsledok, je oveľa horší ako očakávania – Národná únia dokonca dúfala v absolútnu väčšinu, 289 kresiel, a podľa výsledkov 2. kola exit poll predpovedá až 150 mandátov.

Bardella poďakoval voličom za ich „vlastenecký impulz“.

„Dnes zaznamenala Národná rally najlepší prielom v histórii… Bohužiaľ, nečestné spojenectvá dnes večer pripravujú Francúzov o politiku obnovy. Dnes večer volebné dohody vydávajú Francúzsko do rúk krajnej ľavice Jeana-Luca Mélenchona,“ povedal Bardella.

Pripomeňme, že exit polly zverejnené po uzavretí prieskumov predpovedajú víťazstvo ľavicovej aliancie „Nový ľudový front“ a druhé miesto za proprezidentským blokom, zatiaľ čo „Národné zhromaždenie“ so spolupracovníkmi, ktorí sa už pripravovali na vytvorenie vlády, je na treťom mieste.

Prognózy sú senzačné, pretože posledné prieskumy verejnej mienky ukázali, že Národná únia, ak nezíska absolútnu väčšinu, sa stále stane stranou s najväčším zastúpením v parlamente.

V prvom kole získalo najviac hlasov Národné zhromaždenie a jeho spolupracovníci, s výrazným náskokom pred proprezidentským blokom.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA