Sociálne siete

Zaujímavosti

Dobrodružstvo v Karibiku: Z dovolenkárov plantážnici

Suvenír z dovolenky? Niekto rád magnetky, niekto košík s mušľami či orientálnu šatku, na ktorú ho nalanáril šikovný plážový predavač. Milan a Jarka Bartosovci si ale z dovolenky v Karibiku odniesli celkom iný suvenír.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 3:12

1698

bartosovci
Manželia Jarka a Milan Bartosovci, foto: súkromný archív

REKLAMA

BRATISLAVA – Mala to byť obyčajná dovolenka. Manželov Jarku a Milana pred vyše piatimi rokmi zlákala vidina vytúženého oddychu  a zamierili na Svätú Luciu, neznámy exotický ostrov v Karibiku. Manželia Bartosovci vtedy ani len netušili, že rodinnú dovolenku s dcérou Celiou v tropickom raji im rezervoval sám osud.

Po príchode ich privítal maličký, no nádherný, hornatý ostrov so šťavnatou tropickou džungľou, ktorý sa celej rodine, vrátane ich vtedy päťročnej dcérky Celie, okamžite dostal pod kožu. „Z domácich sálala neskutočná energia a pohoda. Nádherné pláže, tajomné džungle a neskutočne chytľavá hudba. Chceli sme zažiť čo najviac, všetko ochutnať, ovoňať a vyskúšať,” spomína Jarka. Dodáva, že na Svätej Lucii bol veľmi populárny zelený prášok z moringy. Strom prezývali aj strom zázrakov a opisovali jeho pozoruhodné účinky na zdravie. Vraj je to superpotravina, ktorá obsahuje dôležité živiny, vitamíny a stopové prvky vo vysokej koncentrácii.

Predávali ju tam všade. Na uliciach, v obchodíkoch a v reštauráciách tak bežne, ako mango či banány. Moringe sa na Svätej Lucii jednoducho nedalo vyhnúť, a tak sme si prípravky z nej odniesli domov.”  Bartosovci vtedy ani len netušili, že moringa sa stane ich životnou cestou.

Ostrov St

Ostrov St. Lucia

Nová príležitosť

Jarka, vyštudovaná právnička, sa nezaprela. Suvenír zo Svätej Lucie po návrate z dovolenky najskôr odniesla na Úrad verejného zdravotníctva, aby si overila, či si užívaním moringy nemôžu nejako ublížiť. Keď jej dal úrad „zelenú”, pustili sa spolu s manželom do testovania a výsledky na seba nenechali dlho čakať.

Milan Bartos pestovatel moringy a zakladatel Moringa Caribbean

Pestovateľ Milan Bartos, foto: súkromný archív

„Po pár týždňoch sme pocítili dovtedy nepoznaný prílev energie a vitality. Hoci môj manžel nikdy nebol fanúšikom doplnkov výživy, po krátkom čase priznal, že vďaka moringe je menej unavený a čulejší, jednoducho sa cíti fit,” spomína Jarka.

Manželia Bartosovci žili klasickým uponáhľaným európskym životným štýlom. Veľa pracovali, málo oddychovali a ich hektický spôsob života im priniesol častý pocit vyčerpania. Milan navyše trpel nábehom na cukrovkou druhého typu a tak boli manželia zvedaví, či mu moringa nejako pomôže.

Po niekoľkých rokoch jej pravidelného užívania a upravenom jedálničku ho vyradili z evidencie. Bartosovci – a najmä Milan – boli odjakživa podnikaví dobrodruhovia. O Milanovi je dokonca známe, že dokáže na míle „zaňuchať” zaujímavý podnikateľský nápad.

Preto, keď manželia zistili, že moringa je pozoruhodná a na Slovensku ju takmer nikto nepozná, pričom výživové doplnky z tejto rastliny dostať v Európe často v mizernej kvalite, zavetrili príležitosť a založili rodinnú firmu Moringa Caribbean. Nápad dovážať moringu na Slovensko ich pohltil, a tak sadli na lietadlo a vrátili sa na Svätú Luciu.

Podnikanie na karibský spôsob

Pustiť sa do podnikania s domácimi však nebolo vôbec jednoduché. „Hoci nám tvrdili, že na ostrove je mnoho plantáží s moringou, ukázalo sa, že to nie je pravda. Stromy zväčša rástli v provizórnych domácich podmienkach, listy sušili na zemi alebo na strechách domov – v podmienkach, aké by našimi štandardmi nikdy neprešli. Santa Lucia je vulkanický ostrov, má vynikajúcu pôdu, no náročný terén na zakladanie nových plantáží. Karibčania navyše úplne inak vnímajú čas, nikam sa neponáhľajú, dohodnúť sa s nimi na termínoch je umenie,“ vysvetľuje Milan Bartos, zakladateľ spomínanej spoločnosti.

Na okamih preto manželia zvažovali, že sa svojich plánov vzdajú, no po opakovaných návštevách sa s domácimi farmármi dohodli na férových podmienkach priameho predaja a tí začali moringu pestovať priamo pre nich v súlade s okolitou prírodou a bez zásahu chémie či techniky. Postupne na ostrove zriadili prevádzku, zaobstarali sušičky a ďalšie potrebné vybavenie, zaškolili personál.

Druhý domov

Osobný kontakt je však osobný kontakt, preto sa Svätá Lucia za tie roky stala pre Bartosovcov druhým domovom. Pravidelne tu trávia napríklad Vianoce a nosia sem svoje vlastné, slovenské tradície. Jarka dodáva, že Svätá Lucia je veľmi malý ostrov. Každý tam pozná každého a aj oni už majú svojich priateľov a zázemie. „Cítime sa tu veľmi dobre, no po určitom čase nám začne chýbať vzduch, rodina a niektoré naše potraviny,” hovorí úprimne a je rada, že žijú prevažne vo Viedni a na Svätú Luciu len pendlujú.

A aké je tajomstvo moringy?

Tento strom má vždy zelené listy a neprekážajú mu ani dlhšie obdobia sucha. Vyžaduje si však tropické až subtropické teploty. „Rastie mimoriadne rýchlo – za rok dokáže podrásť aj päť až osem metrov,“ opisuje Bartos.

Manzelia Milan a Jarka Bartosovci na morgovych plantazach

Manželia na plantáži, foto: súkromný archív

Každá časť stromu moringa karibská je zdrojom množstva výživných látok. „Využívame najmä listy. Zbierajú sa ručne do veľkých košov, po umytí ich dôkladne sušíme a melieme na prach. Vákuovo balený prášok sa dovezie k nám, kde z neho vyrábame výživové doplnky, čaje a širokú škálu kozmetiky,“ hovorí ďalej.

Sušené listy majú vysokú koncentráciu bielkovín (takmer tretina obsahu) a až 19 aminokyselín. Minerálne zloženie je prekvapujúce, tieto nenápadné rastliny sú hrdými nositeľmi vápnika, horčíka, draslíka, zinku, fosforu, medi, železa aj selénu a to v ideálnom pomere.  V listoch je zastúpených 17 vzácnych mastných kyselín, najviac α-linolénová kyselina. Z vitamínov má najvyššie zastúpenie vitamín E a beta-karotén – prírodné antioxidanty, ale aj vitamíny B1, B2, B3, či vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E a K. Vysoký je obsah vlákniny, lignínu a ceulózy.  Napríklad vo forme kapsúl poskytuje moringa karibská dennú porciu všetkých spomínaných živín a vitálnych látok.

Spomínané vitamínové a minerálové zloženie listov moringy pomáha pri problémoch s cievami, astme či Crohnovej chorobe. Antioxidačný efekt pôsobí proti rakovine prostaty, ale aj problémom s pokožkou, sleduje sa protinádorový účinok extraktu listov. Modulačný efekt bol zistený pri anémii, vysokom krvnom tlaku, diabete, vysokom cholesterole, problémoch so štítnou žľazou a obličkových ťažkostiach. Silný protizápalový účinok je nápomocný pri reumatoidných ochoreniach, potláčaní bolesti a opuchoch. Napomáha aj pri rôznych tráviacich problémoch. V mnohých prípadoch sa ukázal antibakteriálny, antimikrobiálny a antivirálny efekt a vplyv na povzbudenie imunitných procesov. Môže zlepšiť stav pri migrénach a bolestiach hlavy.

Listy pôsobia protizápalovo aj ako prevencia proti chrípke a nachladnutiu. Osvedčila sa i diabetikom, keďže dokáže znižovať hladinu cukru v krvi. V neposlednom rade moringa významne podporuje imunitný systém. Tajomstvo Moringy sa odovzdáva medzi
mnohými generáciami a postupne ho potvrdzujú aj mnohé významné vedecké výskumy.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA