Sociálne siete

Zaujímavosti

Plasty v kozmetike? A počuli ste už o #coralfriendly?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo vlastne znamená #coralfriendly a koľko plastov je v skutočnosti v jednom kréme alebo v inom kozmetickom prípravku?

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 3:17

1322

plet
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Amanda Dalbjörn

REKLAMA

PR

BRATISLAVA – Kozmetické laboratóriá sídliace v oáze Čierneho lesa v Nemecku  fungujú od roku 1959. Prinášajú ďalšie zistenia, ktoré sa konvenčným kozmetickým firmám nebudú páčiť. Potvrdzujú, že pleť môže byť v dôsledku “premnoženia“ nekvalitnej kozmetiky zamorená plastmi a škodlivými látkami rovnako ako moria a oceány.

Vedeli ste, že obsah (nielen) slnečnej kozmetiky je rovnako dôležitý ako obsah potravín? Nie?  Pri jej výbere sme si už zvykli sledovať ochranné faktory a až potom vôňu, konzistenciu,  obal.  Odborníčka na prírodnú kozmetiku Henrieta Martinková hovorí, že len to nestačí. „Mnoho štúdií dokázalo, že väčšina prípravkov konvenčných značiek obsahuje naozaj škodlivé chemické filtre (Ethylhexyl Methoxcinnamate, Benzophenone-3, Octocrylene, Homosalate), u ktorých sa prenikanie do pokožky nezaobišlo bez následkov. U mnohých sa dokázal škodlivý vplyv na hormonálny systém a ich stopy sa našli aj v materskom mlieku. Napriek tomu sa bežne predávajú. Toto je pre mňa a pre mojich kolegov z laboratórií v Nemecku, na dnešné pomery a pokrokovosť doby, nepochopiteľné a iracionálne,“ hovorí milovníčka prírodnej kozmetiky.

A čo tak vitamíny? Je ich v produktoch dosť? „Veľká časť výroby konvenčných sun produktov sa sústredí práve na konzistenciu, priehľadnosť textúry, aby prípravok nezanechával biely povlak, ďalej na parfumovanie, roztierateľnosť a obsah UV faktora. Uprednostňujú presne tie vlastnosti, ktoré nás lákajú najväčšmi, no benefity v podobe živej dávky vitamínov a ochrany neprinášajú. Žiaľ, tieto prípravky v žiadnom prípade neobsahujú nejaké upokojujúce, regeneračné a ochranné látky. Okrem toho sa potvrdilo, že mnohé UV filtre, parfumy a konzervačné látky v opaľovacích prípravkov vyvolávajú alergie alebo pigmentácie,“ konštatuje Martinková.

Poďme sa teraz pozrieť viac na skratky SPF, UVA a UVB. Vyznáte sa v nich?

Z jej praxe vyplýva, že väčšina bežných spotrebiteľov im celkom nerozumie. „Moderné produkty na opaľovanie musia spĺňať požiadavky Európskej komisie, kde hodnota ochranného faktora UVA musí byť najmenej tretina ochranného faktora UVB. Napríklad, ak má ochrana UVB ochranu SPF 30, ochrana UVA musí mať hodnotu 10. Na produkte by mala byť uvedená aj ochrana UVA, len vtedy si vieme odsledovať, či je dodržaný tento pomer 3:1. Aj v tomto prípade u mňa jednoznačne skóruje kvalitná prírodná kozmetika, ktorá toto uvedená má,“ vysvetľuje Martinková.

opalovanie

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Antonio Gabola

Vedeli ste, že rozdiel medzi faktorom 30 a 50 je minimálny? Odborníčka spomína ďalšie fakty, ktoré sa v takom rozsahu, ako by bolo potrebné, na krabičky produktov obsiahnuť nedajú.

„UVA žiarenie má dlhú vlnovú dĺžku, predstavuje najväčšiu zložku UV žiarenia, tvorí z neho približne 90 percent. Nepodieľa sa priamo na opálení kože ako UVB žiarenie. Preniká však hlbšie do pokožky (epidermy), spôsobuje vysúšanie, poškodenie kolagénových a elastínových vlákienma predčasné starnutie pokožky. V koži vytvára voľné radikály a zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože,“ pripomína Martinková.

Podľa nej je už pri faktore SPF 15 zabezpečená 93-percentná ochrana kože. Málokto vie, že medzi SPF 30 a SPF 50 je rozdiel len v približne dvoch percentách ochrany kože.

Kým faktor SPF 30 zabezpečuje takmer 97-percentnú ochranu kože, faktor SPF 50 maximálne 98,5 percenta. Dôležitejšie je preto pre spotrebiteľa, aby sa sústredil na správny objem aplikácie a frekvenciu.

„Na jeden centimeter štvorcový sa odporúčajú dva miligramy produktu. Ak by som to mala povedať zjednodušene, predstavuje to približne šesť čajových lyžíc na celé telo dospelého človeka. Ak sa použije menšie množstvo, spôsobí to značné zníženie ochrany aj pri faktore SPF 50. Nemenej dôležitá je frekvencia aplikácie opaľovacieho prípravku, ktorá by sa mala opakovať po kúpaní, sprchovaní alebo nadmernom potení aj niekoľkokrát za deň,“ vysvetľuje význam a fungovanie slnečnej ochrany v modernej kozmetike Martinková.

Coralfriendly je nový trend volajúci po zmenách v nezodpovedných sférach kozmetického priemyslu. Vrásky po lete pribúdajú aj ochranárom životného prostredia. No nie zo slnka, či z nesprávneho používania ochranného krému. Upozorňujú na rozsiahly negatívny dopad, ktoré beauty sféra prináša.

„Bohužiaľ, každý rok končí v oceáne tisíce ton substancií používaných v slnečných produktoch na ochranu pred slnkom. Môžu mať negatívne účinky na vysoko citlivé ekosystémy ako sú koralové útesy a iné morské organizmy. Napríklad Medzinárodná iniciatíva pre koralové útesy (ICRI) uvádza, že oxybenzón (benzophenone-3) a oktinoxát (ethylhexyl methoxycinnamate, tieto oba UV filtre, zvyšujú riziko „koralového bielenia“ a môžu viesť až k smrti koralov. Ďalej môžu poškodiť koralové larvy a koralové DNA, a mať negatívny vplyv na reprodukciu. Koraly sú nevyhnutné na prežitie citlivého ekosystému útesov. Chránia pobrežia rozbíjaním vĺn, čím zabraňujú priamym zásahom masy vody. Ak ich budeme ďalej svojou nevedomosťou alebo ľahostajnosťou ničiť, za pár rokov tu máme hotovú katastrofu,“ uvádza ďalej  Henrieta Martinková.

plet

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Amanda Dalbjörn

Plasty, ktoré ohrozujú  nielen vodu, ale aj zdravie človeka

Veľkou hrozbou sú tiež mikroplasty alebo silikóny, ktoré sa v kozmetickom priemysle často používajú ako exfoliačné činidlá, výplne a spojivá. Tieto mikroplasty nemôžu byť z dôvodu malej veľkosti odfiltrované čistiarňami odpadových vôd, a tak končia v životnom prostredí. „Keďže nie sú biologicky odbúrateľné zostávajú aj v pitnej vode a hromadia sa následkom toho v potravinovom reťazci. Takto vstupujú do ľudského tela,“ vysvetľuje potvrdené nálezy cudzorodých látok v ľudskom tele Martinková.

Záchranou ľudstva je bezodkladné zvýšenie nárokov na kvalitu kozmetiky – jej receptúry musia byť bez škodlivín a plastov.

plet

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Cheyenne Doig

Kvalitné prírodné opaľovacie prípravky, ktoré sú certifikované a dbajú na ochranu zdravia a planéty, sa snažia do produktov vniesť čo najviac inovácií z prírody pre zachovanie bezpečnosti ľudského zdravia. Prečo podobnými prísnymi previerkami neprechádza aj konvenčná kozmetika, svet akosi nerieši.

Spotrebiteľom tak ostáva jediná maximálne účinná zbraň, ktorou je vlastná voľba a zodpovednosť pri výbere kozmetických produktov. Nezáujem o nezodpovedné kozmetické firmy a ich produkty nakoniec prinúti prepracovať ich receptúry a prikloniť sa tak k vedomej zodpovednosti.

„Veď veľkým benefitom prípravkov na prírodnej báze je i to, že obsahujú tiež dôležité prírodné látky zabezpečujúce hydratáciu, regeneráciu, antioxidáciu, upokojenie a ochranu pokožku pred starnutím. Vymenujem aspoň zopár z nich: Sorbitol, Pantenol, Vitamín E, Extrakt z medovky, ktorý je jednou z najúčinnejších prírodných zbraní proti radikálom. Ďalej extrakt z jačmeňa, ktorý obsahuje vysoký podiel selénu, mangánu a zinku, ktoré podporujú enzymatické odbúravanie voľných radikálov, rakytníkový olej, ktorý obsahuje vitamín E a betakarotén, ktoré zabraňujú predčasnému starnutiu pokožky.“

A odborníčka pokračuje ďalej vo vymenúvaní: „Za zmienku stojí napríklad riasa kombu, ktorá žije v extrémnych podmienkach sucha a po niekoľkých mesiacoch zase vlahy. Po rokoch si dokázala vybudovať samoochranný systém voči UV žiareniu a teda poškodeniu buniek a úhynu. Dokázala prežiť v týchto podmienok a táto látka, ktorá sa získava extrakciou z bunkovej steny tejto riasy je bohatá na vitamín A a E a špeciálny lipid, ktorý dokáže pokožku chrániť proti UV žiareniu.“

Ďalšou zaujímavou ingredienciou je podľa Martinkovej etylferulát, ktorý sa vyrába z kyseliny ferulovej. Získava sa vodnou extrakciou z ryže. Chráni bunky pred oxidačným stresom a neutralizuje kyslíkové radikály vznikajúce vplyvom UV žiarenie.

„A nesmiem zabudnúť ani na rozmarín, ktorý má antimikrobiálne vlastnosti. Približne 90 percent jeho antioxidačných vlastností zabezpečuje kyselina karnosová. Bojuje proti voľným radikálom, ktoré sú jednou z hlavných príčin poškodenia DNA, najmä pri zvýšenej intenzite UV žiarenia. Toto všetko môžete nájsť v kozmetike, ktorú môžete pokojne aj zjesť a nič sa vám nestane,“ vymenúva spomedzi klinicky preukázateľne fungujúcich čisto prírodných zložiek Henrieta Martinková, slovenská zástupkyňa značky Annemarie Börlind.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA