Sociálne siete

Zaujímavosti

Rada uložila Markíze opätovne pokutu za nesprávne označenie filmu Rytmus – Sídliskový sen

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) udelila na svojom zasadnutí štyri pokuty v celkovej výške 5 308 eur.

Zverejnené:

Upravené: 10. februára 2021 o 16:04

1029

rytmus sidlivkovy sen
Rytmus - Sídliskový sen Official Trailer, zdroj: snímka z YouTube

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA –  Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na svojom dnešnom zasadnutí uložila vysielateľovi Markíza – Slovakia opätovne pokutu za zlé označenie nevhodnosti pre program Rytmus – Sídliskový sen. Rada celkovo udelila na svojom zasadnutí štyri pokuty vo výške 5 308 eur. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa RVR Ivana Čaučíková. Rada tiež zmenila licenciu vysielateľom televízia Turiec, C.E.N. a Mediálna a kultúrna spoločnosť Topoľčany, zmenila aj registráciu retransmisie spoločnosti TKR Púchov.

Vysielateľovi Mac Tv uložila rada dve pokuty, a to vo výške 3 319 eur a 663 eur v súvislosti s programovou službou Joj. Prvá pokuta sa týkala programu Ochrancovia, odvysielaného 18. júna 2020, v ktorom čas zobrazenia titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím nebol primeraný na zabezpečenie ich čitateľnosti. Služba dostala pokutu aj za nesprávne určenie nevhodnosti programu Aféry, ktorý bol odvysielaný 2. júla 2020.

Za zlú kvalifikáciu nevhodnosti programu dostal dve pokuty vo výške 663 eur aj vysielateľ Markíza – Slovakia programovej služby Tv Markíza. Jedna z nich sa týkala nesprávneho označenia programu Rytmus – Sídliskový sen. Rada tento prečin sankciovala aj 7. februára 2017, a to pokutou 3 000 eur. V oboch prípadov bol program označený ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov, a to napriek tomu, že obsahoval vulgárne a obscénne vyjadrovanie. Pre tie by mal byť podľa rady klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých do 18 rokov.

Prevádzkovateľa retransmisie MKTS rada upozornila na porušenie zákona v súvislosti s tým, že 22. septembra 2020 poskytoval retransmisiu troch programových služieb bez súhlasu ich pôvodného vysielateľa.

RVR na svojom stretnutí začala aj správne konanie voči vysielateľovi Mac Tv programovej služby Joj z možného porušenia ochrany maloletých odvysielaním programu Súdna sieň – Znásilnená babička z 20. novembra 2020 približne o 10:53. Správne konanie sa týka aj programovej služby Wau, ktorá patrí pod toho istého vysielateľa. Rada začala konanie v súvislosti s odvysielaním programu Súdna sieň – Znásilnil ma Afričan z 20. novembra 2020 približne o 16:58. Aj v tomto prípade ide o možné porušenia ochrany maloletých.

Správne konanie začala rada aj voči vysielateľovi C.E.N. programovej služby Ta3, a to pre nedodanie súvislého záznamu z programu V politike odvysielaného 6. decembra 2020. Tiež voči vysielateľovi EJ programovej služby Aetter za odvysielanie komunikátu propagujúceho službu Wolt, ktorý mohol naplniť definíciu dlhšieho reklamného oznámenia bez toho, aby na to upozornil. Naopak, voči vysielateľovi Markíza-Slovakia zastavila rada správne konanie v súvislosti s uputávkou na program Parker. Rada v tomto prípade prešetrovala podozrenie z odvysielania scén násilia.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA