Sociálne siete

Zdravie

Poznáte svoj krvný tlak a meriate si ho pravidelne? A viete, prečo by ste mali?

„Domáce meranie tlaku krvi nepodceňujte. Hodnoty si zapíšte,“ upozorňuje Únia pre zdravšie srdce.

Zverejnené:

Upravené: 20. augusta 2021 o 1:26

1059

tlakomer
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Marcelo Leal

REKLAMA

BRATISLAVA – Pravidelné meranie a kontrolu krvného tlaku by sme nemali podceniť. Nie je to len o pravidelnej prehliadke u lekára, dôležité je i „domáce“ meranie a zaznamenávanie si svojich hodnôt. „Lekári odporúčajú, aby sme si krvný tlak pravidelne kontrolovali aj v domácom prostredí, pričom je dôležité, aby bol meraný správnym postupom a správnou metódou za pomoci validovaných (kontrolovaných) prístrojov,“ upozorňuje i občianske združenie Únia pre zdravšie srce. Práve spomínané združenie už pravidelne organizuje mnohé edukačné kampane, ktoré poukazujú na to, prečo je dôležité poznať hodnoty svojho tlaku krvi.

Na slovíčko o tlaku krvi…

Pýtate sa, prečo je sledovanie tlaku krvi také dôležité? Každým rokom pribúda počet pacientov, ktorých trápia kardiovaskulárne problémy.  Na Slovensku sa srdcovocievne ochorenia tiež podieľajú približne na 50 percentách všetkých úmrtí, zároveň patria celosvetovo na prvé miesto príčin úmrtí.

Pri hypertenzii pôsobí vysoký tlak na vnútornú stranu tepny, čím môže dôjsť k narušeniu alebo poškodeniu tepien a tu už hrozí rozvoj tzv. aterosklerózy, čiže kôrnatenie tepien. V tom najhoršom prípade potom dochádza k prasknutiu tepny, krvácaniu – cievnej mozgovej príhode až k srdcovému infarktu. Vysoký krvný tlak negatívne vplýva najmä na srdce mozog, cievy, obličky a taktiež oči a hypertonici majú tiež 2,5-krát vyššie riziko, že ich postihne cukrovka,“ upozorňuje únia.

A tak zistiť relevantné hodnoty svojho tlaku krvi nie je jednoduché, nestačí jedno meranie u lekára. Mnohí pacienti práve počas prehliadky u lekára majú hodnoty tlaku krvi v poriadku a pri opakovanom meraní doma sú výrazne odlišné. „Preto treba spozornieť a začať si pravidelne merať tlak krvi aj doma – toto platí ako pravidlo prevencie, ale zároveň i pri akomkoľvek malom podozrení, že by pacient mohol trpieť ochorením vysokého TK.“

Ideálne hodnoty?

Viete, aký je  ideálny krvný tlak? Ideálny krvný tlak je 120/80 mm Hg. Ak hodnota krvného tlaku dlhodobo prekračuje hodnotu 140/90 mm Hg, tento stav sa nazýva hypertenzia.

Zmerajte, zapíšte a odkonzultujte so svojím lekárom!

„Prinášame vám jednoduchý záznamník (stiahnuť si ho môžete aj TU) na monitorovanie vášho tlaku krvi. Tento záznamník si môžete jednoducho stiahnuť, vytlačiť a postupne počas siedmich dní do neho zapisovať jednotlivé namerané hodnoty. Po zapísaní všetkých meraných hodnôt môžete navštíviť svojho obvodného lekára, ktorému tento vyplnený záznamník počas preventívnej prehliadky odovzdáte,“ vysvetľuje únia na svojom webe.

A, samozrejme, nezabudnite aj na správne meranie.

Aké sú teda zásady správneho merania tlaku krvi?

  • Pred každým meraním by mal pacient sedieť aspoň päť minút v pokoji, nerozprávať.
  • Celé meranie by malo prebehnúť bez prítomnosti vonkajších rušivých vplyvov.
  • Manžeta tlakomeru sa upevní na ruku tak, aby bola niekoľko centimetrov nad lakťom – vo výške srdca. Predlaktie je voľne položené na stole a lakeť mierne zohnutý.
  • Počas celého merania ruku nedvíhame, opierame dolné končatiny o zem, nestláčame brucho a nerozprávame.

MUDr. Adriana Šimková, PhD. hovorí:  „Práve hodnoty tlaku krvi (TK) namerané v domácom prostredí veľmi dobre odzrkadľujú, či vás lieky na tlak dostatočne chránia napr. pred cievnou mozgovou príhodou, infarktom srdca alebo poškodením obličiek. Ak lieky náhodou ešte neužívate, viete zistiť, či už tlak potajme nezaťažuje váš srdcovocievny systém. Prečo si nezapísať do denníčka skratku „TK“? Jednoduchá pripomienka, ktorá znamená pre vás veľmi veľa. Nezabúdajte, čo je pre vás bežnou aktivitou, až tak „samozrejmé“ nemusí byť. Pamätajte na prevenciu.“

NasTim

MUDr. Adriana Šimková, PhD.

Stiahnite si záznamník domáceho monitorovania tlaku.

Zdroj: Únia pre zdravšie srdce

logo

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA