Sociálne siete

DOMOV

Ceny pohonných látok prudko rastú, zdražovanie bude pokračovať

Zverejnené:

Upravené: 28. marca 2022 o 12:54

925

ilustračné foto, zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ceny 95-oktánového benzínu by už onedlho mali dosiahnuť 1,80 eur za liter.

Ceny pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach naďalej prudko rastú a tento trend má pokračovať. Ceny najpredávanejšieho 95-oktánového benzínu by mali už onedlho dosiahnuť 1,80 eur za liter.

„Vzhľadom na predchádzajúce výrazné zdražovanie ropy naďalej očakávame, že rast cien na našich pumpách bude ešte pokračovať. Ďalší vývoj bude závisieť od toho, ako sa bude vyvíjať vojna na Ukrajine a či Európska únia zavedie aj sankcie, ktoré by sa týkali dovozu ruskej ropy,“ cituje SME analytičku Janu Glasovú.

Podľa údajov Štatistického úradu v jedenástom tohtoročnom týždni, sa ceny 95-oktánového benzínu na týždennej báze prudko zvýšili až o 3,7 percenta a dosiahli priemernú úroveň 1,70 eur za liter.

Mikulec považuje opozičnú kritiku zmluvy na nákup postelí a matracov za úbohú

Ceny 98-oktánového benzínu vrástli takmer rovnako, o 3,8 percenta, na úroveň 1,902 eur za liter. A ceny nafty si na týždennej báze pripísali takmer 4 percentá a dosiahli úroveň 1,608 eur za liter.

„Už druhý týždeň po sebe rastú ceny benzínu na našich pumpách výrazným tempom a na týždennej báze si pripisujú až zhruba 4 percentá,“ dodala Glasová.

Aj v medziročnom porovnaní si za benzín a naftu výrazne priplácame. Benzín 95 je drahší zhruba o 27 percent ako vlani a benzín 98 o 24 percent. Najvýraznejší medziročný rast však zaznamenáva nafta, ktorá je až o 37 percent drahšia ako vlani.

Udeľovanie cien Oscar 2022: Najviac sošiek získalo sci-fi Duna

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA