Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Udeľovanie cien Oscar 2022: Najviac sošiek získalo sci-fi Duna

Zverejnené:

Upravené: 28. marca 2022 o 12:12

511

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Hollywood má za sebou svoju najväčšiu noc v tomto roku. Sošku za najlepší film vyhrala snímka o rodine nepočujúcich V rytme srdca.

Oscara za hlavnú rolu vo filme Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok si odniesol Will Smith, ktorý sa postaral aj o dramatické vyvrcholenie slávnostného večera. Kvôli nevhodnému vtipu udrel do tváre herca Chrisa Rocka, a to priamo na pódiu.

Oscara za najlepší animovaný celovečerný film získal príbeh o kúzelníckej rodine v horách Kolumbie Encanto. Film porazil ďalšie animované nominované filmy Flee, Luca, The Mitchells vs. the Machines a Raja a the Last Dragon.

Cenu za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe si odniesol Troy Kotsur za svoju rolu vo filme V rytme srdca. Kotsur sa v nedeľu večer stal druhým nepočujúcim hercom, ktorý získal Oscara.

Rusko hovorí, že „priateľské“ krajiny môžu platiť za ropu a plyn bitcoinmi či národnými menami

V ženskej kategórii putoval Oscar do rúk 31-ročnej herečky Ariany DeBose, ktorá ho získala za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za film West Side Story. Stala sa prvou nominovanou herečkou z LGBTQ komunity v tejto kategórii. „Každému, kto niekedy spochybnil tvoju identitu, sľubujem, že je pre nás miesto,“ povedala na udeľovaní cien.

Najviac Oscarov pozbieralo sci-fi Duna. Získalo celkom šesť ocenení, a to za zvuk, hudbu, strih, výpravu, vizuálne efekty a kameru.

Ikonickú sošku za pôvodný scenár filmu Belfast si prevzal Kenneth Branagh, v ktorom opísal atmosféru svojho detstva v nepokojnom meste v Severnom Írsku. Cenu za najlepšiu réžiu získala režisérka Jane Campionová za film Sila psa. Minulý mesiac sa táto režisérka zapísala do histórie, keď sa stala prvou ženou, ktorá kedy bola v tejto kategórii dvakrát nominovaná.

Slávnostný večer poznamenal incident, pri ktorom Chris Rock nepodarene zavtipkoval o oholenej hlave manželky Willa Smitha Jady Pinkett Smithovej, ktorá trpí alopéciou, teda autoimunitnou poruchou, ktorá vedie k vypadávaniu vlasov.

Will potom vkročil na pódium a Chrisa Rocka udrel do tváre. Smith mu potom dvakrát zopakoval, aby si meno jeho ženy „nebral do úst“, za tento výstup sa neskôr ospravedlnil, nie však samotnému Rockovi. „Chcem sa ospravedlniť Akadémii. Chcem sa ospravedlniť svojim nominovaným kolegom. Toto je krásny okamih. Ďakujem za túto poctu, dúfam, že ma Akadémia opäť pozve,“ povedal.

Ukrajinska protivzdušná obrana zostrelila nad Charkovom ruského stíhacieho pilota

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA