Sociálne siete

COVID19

Do februára môže mať COVID-19 ďalších 500-tisíc obetí, varuje WHO

Zverejnené:

Upravené: 6. novembra 2021 o 15:04

1575

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Tempo šírenia koronavírusu v Európe je veľmi znepokojujúce a mohlo by do februára viesť k ďalšiemu pol miliónu úmrtí spojených s chorobou Covid-19.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zo zhoršenia epidemickej situácie viní kombináciu nedostatočnej zaočkovanosti a tiež nedostatočný dôraz v preventívnych opatreniach. Počet hospitalizácií je vyšší v krajinách, kde je očkovaných menej ľudí, upozornila WHO, podľa ktorej sa musia európske krajiny viac snažiť, aby zabránili ďalším prenosom vírusu.

„Európa je v epicentre pandémie tam, kde bola pred rokom,“ vyhlásil šéf európskej sekcie WHO Hans Kluge. „Každá krajina v Európe a v Strednej Ázii momentálne čelí vážnej hrozbe ďalšej vlny covidu-19,“ dodal.

Ďalší predstavitelia WHO dnes upozornili, že v Európe za posledný mesiac vzrástol počet prípadov koronavírusu o viac ako 50 percent. A to aj napriek dostatku vakcín proti covidu-19. „Môže tam byť síce k dispozícii množstvo vakcín, ale ich podávanie nie je rovnocenné,“ povedal odborník WHO pre krízové ​​situácie Michael Ryan. Vyzval európske úrady, aby odstránili nedostatky vo vakcinácii obyvateľov.

Prečítajte si tiež: Spojené štáty ponúkajú vakcináciu detí vo veku 5 až 11 rokov

Počet nových prípadov v Európe rastie podľa ABC už takmer šesť týždňov. Za posledných sedem dní bolo v Európe a Strednej Ázii zaznamenaných 1,8 milióna nových prípadov a 24 000 úmrtí spojených s covidom-19. V prípade novo nakazených ide o šesťpercentný nárast nových infekcií oproti predchádzajúcemu týždňu a počet úmrtí vzrástol o 12 percent, uviedla agentúra CNBC.

Koronavírus sa šíri rýchlejšie v zimných mesiacoch, keď sa ľudia schádzajú častejšie vo vnútorných priestoroch. Európa je jediným regiónom sveta, kde počet infekcií koronavírusom v súčasnej dobe stále rastie, upozornila agentúra AP.

„Väčšina hospitalizovaných ľudí, ktorí na covid umierajú, nie je plne očkovaných,“ ​​zdôraznil Kluge. V regióne, do ktorého patrí aj Rusko, Turecko či bývalé sovietske republiky v Strednej Ázii, je plne očkovaných 47 percent ľudí. Iba osem krajín má podľa Klugeho plne zaočkovaných viac ako 70 percent populácie.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa World Health Organization (@who)

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus však dnes vyzval výrobcov vakcín, aby dali prednosť dodávkam vakcín do programu COVAX, ktorý si za cieľ kladie ich distribúciu do menej rozvinutých krajín, kde mnoho ľudí nedostalo ešte ani prvú dávku.

Podľa jeho slov by do štátov, v ktorých je zaočkovaných vyše 40 percent populácie, ďalšie zásoby preparátov nemali smerovať. Posilňujúce dávky proti covidu-19 by podľa šéfa WHO mali dostať iba ľudia s oslabenou imunitou.

Európska sekcia WHO monitoruje 53 krajín, pričom tento región od vypuknutia pandémie zaznamenal 78 miliónov prípadov. Počet úmrtí je v poslednej dobe vysoký predovšetkým v Rusku, kde za sedem dní zomrelo po nákaze koronavírusom 8126 ľudí. Na Ukrajine bolo zaznamenaných 3819 úmrtí, v Rumunsku 3100.

Kluge varoval, že ak bude Európa naďalej v takomto smere pokračovať, mohlo by v regióne do februára zomrieť 500-tisíc ľudí v súvislosti s covidom-19. „Musíme zmeniť našu taktiku, od reakcie na nárast prípadov covidu-19 na to, aby sme im v prvom rade zabránili,“ uviedol šéf európskej pobočky WHO.

Rozdiel oproti minulému roku je podľa neho v tom, že zdravotnícke úrady toho teraz vedia o koronavíruse viac a majú lepšie nástroje na boj proti nemu.

Čítajte viac: Prechod Bratislavy do červenej sa dotkne hlave neočkovaných

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA