Sociálne siete

DOMOV

Gröhling: Učiteľom preplatíme rozširujúce a doplňujúce štúdium na vysokých školách

Doplňujúce pedagogické štúdium a rozširujúce štúdium slúži na to, aby si učitelia zvýšili kvalifikáciu. Bežne stojí učiteľov do 400 eur za semester, ale v roku 2021 ho ministerstvo školstva učiteľom preplatí za zimný semester v prvom aj druhom ročníku štúdia.

Zverejnené:

Upravené: 11. júla 2021 o 23:27

317

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Sincerely Media

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Doplňujúce pedagogické štúdium slúži pre učiteľov, ktorí prišli z praxe, ale nemajú za sebou pedagogické vzdelanie a preto si ho dopĺňajú. Rozširujúce štúdium slúži pre učiteľov, ktorí si chcú k predmetom, ktoré kvalifikovane vyučujú, doplniť ďalší predmet výučby (napríklad učiteľ s kombináciou matematika a fyzika si doplní informatiku). Informuje o tom rezort na svojej stránke.

Minulý rok podľa ministerstva študovalo na univerzitách v rozširujúcom štúdiu 1679 frekventantov a na doplňujúcom pedagogickom štúdiu 1735 frekventantov. V roku 2021 ministerstvo školstva preplatí zimný semester pre študujúcich v prvom aj v druhom ročníku štúdia. Očakávané náklady sú približne 1,2 milióna eur.

„Vážime si, že učitelia majú záujem sa zlepšovať, napredovať a rozširovať si kvalifikáciu. Preto im chceme aj takto pomôcť a uľahčiť im celý proces, na ktorý sú nemalé náklady,“ hovorí minister školstva Branislav Gröhling. Vzdelávanie učiteľov a jeho skvalitnenie je podľa neho jednou z priorít rezortu a je naň vyčlenených 50 miliónov eur z Plánu obnovy a zároveň sa pripravuje systém regionálnych mentorov – učiteľov a riaditeľov z praxe, ktorí budú pomáhať školám hlavne v súvislosti so zmenami v učive.

Učitelia sa budú počas leta hlásiť na vysoké školy na doplňujúce či rozširujúce štúdium, pričom prihlasovanie býva otvorené do konca júla alebo augusta. Rezort školstva preto vypíše rozvojový projekt cez leto a elektronicky oň budú žiadať základné aj stredné školy, vrátane tých, ktorých učitelia sa dozvedia, či sú prijatí až v auguste alebo začiatkom septembra.

Keďže ide o rozvojový projekt, žiada oň škola, v ktorej je učiteľ zamestnaný. So žiadosťou bude škola predkladať ministerstvu aj rozhodnutie o prijatí a potvrdenie vysokej školy o výške poplatku za semester štúdia.

„Tento krok považujeme za podporu pre tých pedagógov, ktorí doteraz váhali so zvýšením alebo rozšírením kvalifikácie práve kvôli finančným nákladom. Zároveň je to spôsob, ako na školách podporiť kvalifikovanú výučbu,“ uzavrel šéf rezortu školstva.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA