Sociálne siete

DOMOV

NAKA zasahovala pre ruskú špionáž, zadržali plukovníka aj príslušníka SIS

Zverejnené:

Upravené: 14. marca 2022 o 17:57

1225

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Národná kriminálna agentúra zadržala minimálne troch ľudí pre podozrenie z vyzvedačstva pre Rusko, informuje Denník N.

Polícia mala zadržať plukovníka z ministerstva obrany, príslušníka Slovenskej informačnej služby a osobu, ktorá je spojená s dezinformačným webom Hlavné správy. Minimálne jeden zo zadržaných sa podľa neoficiálnych informácií už k trestnému činu priznal. Polícia zatiaľ obvinila dve osoby. Zadržaných mal podplácať zamestnanec ruského veľvyslanectva na Slovensku.

Za vyzvedačstvo hrozí podľa trestného zákona trest na štyri až desať rokov. V tomto prípade by sa však v prípade preukázania viny zrejme postupovalo podľa odseku s prísnejšou sadzbou, ktorá je na úrovni osem až pätnásť rokov. Tie hrozia tomu, kto sa vyzvedačstva dopustí „ako člen organizácie, ktorej cieľom je vyzvedať utajované skutočnosti“.

UKRAJINA: V obkľúčenom Mariupoli zahynulo viac ako 2500 ľudí

Ministerstvo zahraničných vecí v pondelok potvrdilo, že vyhostilo troch ruských diplomatov. „Na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb, Slovenská republika dnes rozhodla o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike za ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch,“ vyhlásilo ministerstvo. Diplomati musia opustiť Slovensko do 72 hodín.

Informácie potvrdilo aj ministerstvo obrany.Môžeme potvrdiť, že Vojenské spravodajstvo poskytlo kľúčové spravodajské informácie vrátane dôkazového materiálu orgánom činným v trestnom konaní v uvedenom prípade,“ uviedla hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková. Dodala, že vojenská tajná služba bude aj naďalej „plniť úlohy smerujúce k obrane a bezpečnosti Slovenskej republiky a jej občanov“.

Polícia aj úrad špeciálnej prokuratúry poskytnú bližšie informácie na tlačovke, ktorý je ohlásená na utorok.

NYT: Putinova vojna vyháňa tisíce Rusov do exilu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA