Sociálne siete

ZAHRANIČIE

NYT: Putinova vojna vyháňa tisíce Rusov do exilu

Zverejnené:

Upravené: 14. marca 2022 o 15:47

487

ilustračné foto, zdroj: russiau.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Od minulého mesiaca, kedy Rusko napadlo Ukrajinu, utiekli do Istanbulu desiatky tisíc Rusov, píše The New York Times.

Stáli v radoch pred bankomatmi v zúfalej snahe vybrať peniaze po tom, čo firmy Visa a Mastercard zastavili činnosť v Rusku. Vymieňali si informácie o tom, kde sa ešte dajú zohnať doláre. Teraz v istanbulských kaviarňach ticho čítajú chaty na aplikácii Telegram a niektorí organizujú podporné skupiny, aby pomohli ostatným ruským exulantom nájsť bývanie.

Zo zeme ich vyhnalo rozhorčenie nad tým, čo považujú za zločineckú vojnu, obavy z nútených odvodov do armády, strach z uzavretia ruských hraníc, alebo znepokojenie z toho, že ich živobytie už doma nie je životaschopné.

Ďalšie desiatky tisíc ľudí vycestovali do krajín, ako sú Arménsko, Gruzínsko, Uzbekistan, Kirgizsko a Kazachstan, odkiaľ obvykle prúdia migranti opačným smerom. Na pozemnej hranici s Lotyšskom, ktorá bola otvorená len pre držiteľov európskych víz, sa tvorili niekoľkohodinové kolóny.

Svet sa sústreďuje na odchod zhruba 2,7 milióna Ukrajincov z ich vojnou zmietanej krajiny, ktorá vyvolala bezprecedentnú humanitárnu krízu. Ale mnoho Rusov cíti beznádej a zúfalstvo z vlastnej budúcnosti.

Pápež František prijal premiéra Hegera vo Vatikáne

To je hnacím motívom úteku, ktorý niektorí prirovnávajú k roku 1920. Vtedy viac ako 100-tisíc odporcov komunistických boľševikov odišlo počas ruskej občianskej vojny hľadať útočisko do vtedajšieho Konštantínopolu.

Niektorí z tých, ktorí utiekli, sú blogeri, novinári alebo aktivisti, ktorí sa obávali zatknutia na základe nového ruského zákona stíhajúceho to, čo štát považuje za „nepravdivé informácie“ o vojne.

Iní sú hudobníci a umelci, ktorí vo svojej profesii v Rusku nevidia budúcnosť. A sú tu aj zamestnanci v technologických, právnych a ďalších odvetviach, ktorým sa zo dňa na deň rozplynula vyhliadka na pohodlný život strednej triedy. Nechali za sebou prácu, rodinu a peniaze uviaznuté na ruských bankových účtoch, ku ktorým už nemajú prístup. Boja sa, že sa na nich v zahraničí budú ľudia pozerať zvrchu, pretože sú Rusi. A horekujú nad stratou pozitívnej ruskej identity.

„Nevzali nám len našu budúcnosť,“ hovorí moskovská dramatička Polina Borodinová. „Vzali nám aj našu minulosť.“ Rýchlosť a rozsah úteku ruských obyvateľov odráža obrovský posun, ku ktorému po začatí invázie v Rusku došlo.

Heger: Pre Slovensko je dôležitá bezpečnosť a prosperita Ukrajiny

Napriek všetkým represiám prezidenta Vladimira Putina zostávalo Rusko až do minulého mesiaca miestom s rozsiahlym cestovným spojením so zvyškom sveta, väčšinou necenzurovaným internetom poskytujúcim platformu pre nezávislé médiá, prosperujúcim technologickým priemyslom a umeleckou scénou svetovej úrovne.

Široko dostupné boli produkty západných značiek pre strednú triedu – nábytok Ikea, káva Starbucks aj cenovo prijateľné zahraničné autá. Ale keď sa 24. februára prebudili, mnohí Rusi vedeli, že sa to všetko skončilo.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA