Sociálne siete

DOMOV

Združenie miest a obcí Slovenska prichádza s myšlienkou zriadenia záchytiek

Zverejnené:

Upravené: 24. novembra 2021 o 8:51

802

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Zdroj: Globalnews / čas.sk

V Rakúsku aj v Čechách dodnes fungujú, na Slovensku sme ich zrušili už viac ako desať rokov vzad.

Takzvané záchytky, na tieto miestnosti pre ľudí pod vplyvom alkoholu, si mnohí určite spomínate. Aktuálne sa znova uvažuje o ich opätovnom zriadení. Financovať by ich mal štát z výberu daní z alkoholu a tabaku, píše čas.sk.

Poslednú na Slovensku zrušili v Trnave v roku 2010, v minulosti ich u nás fungovalo zhruba štyridsať. Združenie miest a obcí Slovenska hovorí nielen o ich dôležitosti ale navrhuje to, aby sa zriadili znova. Samosprávy si totiž často nevedia poradiť s ľuďmi pod vplyvom alkoholu.

POTVRDENÉ: Biden chce v roku 2024 kandidovať v prezidentských voľbách

„Bolo aj domáce násilie, kedy sme zasahovali v bytoch, manželské a rodinné problémy, kde sme brali človeka do záchytnej stanice,“ informuje zástupca náčelníka MSP Humenné Miroslav Jevič. „Vandalizmus, ničenie verejnoprospešných zariadení, prípadne obecného majetku, zelene, nedodržiavanie nočného kľudu,“ uviedol šéf ZMOS-u Michal Kaliňák.

V Humennom sa záchytka nachádzala v pivničných priestoroch v areáli dnešnej nemocnice. „V mestskej polícii pracujem od roku 1991, čiže si na to spomínam. Mali sme bohaté skúsenosti. Tak, ako sa pije teraz, pilo sa aj predtým,“ hovorí Jevič.

Opitý Sagan v Monaku zranil policajta, bál sa očkovania

Pobyt za jednu noc stojí viac ako 650 eur. Podľa ZMOSU je zriadenie záchytiek v kompetencii ministerstva zdravotníctva po dohode so samosprávami. „Navrhujeme zriadiť záchytné izby, kde by mal byť dostatok odborne, personálne, finančne ale aj materiálne zabezpečených zdravotníckych pracovníkov schopných poskytnúť takúto službu v ktorejkoľvek dennej alebo nočnej dobe,“ doplnil Kaliňák.

Do záchytky sa umiestňujú osoby pod vplyvom alkoholu, ktoré vzbudzujú verejné pohoršenie, ohrozujú seba, svoju rodinu či iných ľudí. „Takisto to zaťažuje aj štátnych policajtov, aj záchranárov, ktorí majú aj dôležitejšie veci na práci. Bola by to veľká pomoc a veľký prínos,“ hovorí Jevič.

„Túto službu bude hradiť štát, ktorý vyberá dane z tabaku a alkoholu. Ten aj v prípade, že sa rozhodne preniesť povinnosť zaplatiť úhradu za pobyt na občana, ktorý si svoju povinnosť zaplatiť za svoj pobyt na záchytke nesplnil, tak má svoj štátny aparát aj na to, aby si túto platbu vymohol,“ dodal Kaliňák.

TRAGÉDIA: Pri nehode autobusu v Bulharsku zahynulo najmenej 45 ľudí

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA