Sociálne siete

Ekonomika

Slovensko sa dočkalo schválenia exportu mliečnych výrobkov do Južnej Kórey

Slovensko sa dočkalo schválenia exportu mliečnych výrobkov do Južnej Kórey

Zverejnené:

Upravené: 17. januára 2021 o 11:00

243

mehrshad rajabi P Mko Yv Sn LI unsplash ddbafc
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/Mehrshad Rajabi

REKLAMA

17. január 2021 11:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Po viacročnej snahe Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS), agrorezortu, veľvyslanectva SR v Soule, Slovenského mliekarenského zväzu a slovenských prevádzkovateľov sa podarilo dosiahnuť schválenie Slovenskej republiky na export mliečnych výrobkov do Kórejskej republiky. Toto schválenie bolo ŠVPS oznámené 15. januára 2021 diplomatickou cestou prostredníctvom Veľvyslanectva Kórejskej republiky v Bratislave a je platné od 28. decembra 2020. Informovala o tom ŠVPS.

Schváleniu predchádzal audit Slovenskej republiky špecialistami z Južnej Kórey, ktorý prebehol v decembri 2019 a v rámci auditu boli navštívené ŠVPS ako garant celého schvaľovacieho procesu, príslušné Regionálne veterinárne a potravinové správy, Štátny veterinárny a potravinový ústav v Bratislave, tri prevádzkarne vyrábajúce mliečne výrobky a tiež dve farmy dojníc.

„Keďže hygienické požiadavky na Slovensku a v Kórei sú odlišné vo viacerých mikrobiologických ukazovateľoch a tiež vo vyšetrovaní na cudzorodé látky, je potrebné ešte dokončiť rokovania v tomto smere a tiež pripraviť vzor nového aktuálneho veterinárneho certifikátu. V ďalšom kroku bude prebiehať individuálne schvaľovanie našich prevádzkarní, ktoré prejavili záujem o export,“ uviedla ŠVPS.

Tiež je podľa ŠVPS potrebné, aby prevádzkarne vypracovali program overovania exportu (export verification program), z dôvodu zabezpečenia istoty, že výrobky pre export boli vyšetrené a sú v súlade s normami platnými v Južnej Kórei.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA