Sociálne siete

Ekonomika

USA uvalili sankcie na ruskú centrálnu banku aj štátny investičný fond

Zverejnené:

Upravené: 1. marca 2022 o 8:49

1001

ilustračný obrázok, zdroj: russiabusinesstoday.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Rusko nebude mať prístup k aktívam v hodnote stoviek miliárd dolárov, informuje CNBC.

Spojené štáty americké pre ruskú inváziu na Ukrajinu prijali nové sankcie namierené proti ruskej centrálnej banke. Zablokovali všetky transakcie Američanov, ktorých súčasťou je ruská centrálna banka, ruský štátny investičný fond a ruské ministerstvo financií.

Čaputová a ďalší prezidenti vyzvali na rýchle prijatie Ukrajiny do EÚ

Tvrdé ekonomické sankcie, ktoré uvalili USA a ich spojenci na ruskú centrálnu banku a ďalšie dôležité ruské finančné inštitúcie, zrejme výrazne zvýšia infláciu v krajine, obmedzia jej kúpyschopnosť a investície, uviedli predstavitelia USA v pondelok, keď nové sankcie vstúpili do platnosti.

„Tento začarovaný kruh negatívnych spätných reakcií spustili Putinove vlastné rozhodnutia a akcelerovala jeho agresivita,“ uviedol vysoký predstaviteľ americkej administratívy.

Spojené štáty a ich partneri pristúpili k tomuto kroku po tom, čo už minulý týždeň prijali niekoľko balíkov sankcií zacielených na Rusko a ruských predstaviteľov vrátane prezidenta Vladimira Putina a ďalších lídrov. Dôvodom je napadnutie Ukrajiny, ktoré je najväčším útokom jedného štátu na druhý v Európe od skončenia druhej svetovej vojny.

Pondelkové sankcie „zmrazia“ všetok majetok ruskej centrálnej banky v USA, čo podľa jedného z amerických predstaviteľov spôsobí, že Rusko nebude mať prístup k aktívam v hodnote stoviek miliárd dolárov. Americké ministerstvo financií v pondelok tiež uviedlo, že uvalilo sankcie na ruský štátny investičný fond.

Zelenskyj požaduje okamžité prijatie Ukrajiny do EÚ

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA