Sociálne siete

ZAHRANIČIE

„Akútna fáza“ pandémie by mohla skončiť do polovice roka, oznámilo WHO

Zverejnené:

Upravené: 12. februára 2022 o 10:56

573

Ilustračný obrázok / Pixabay

REKLAMA

GLOBALNEWS

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus zopakoval výzvu zaočkovať 70 % svetovej populácie. Dodal, že by to zabezpečilo, že „akútna fáza“ pandémie Covid-19 sa tento rok skončí, informuje portál Al Jazeera.

Šéf WHO na piatkovej tlačovej konferencii v Juhoafrickej republike uviedol, že sa očakáva, že najhoršia časť pandémie sa skončí „v polovici tohto roka, okolo júna, júla“. Udialo by sa tak v prípade, že sa dosiahne celosvetový cieľ v zaočkovanosti obyvateľstva. Jeho komentáre prišli niekoľko dní po varovaní, že koronavírus „s nami neskončil“.

Prekročenie tohto míľnika nie je „náhoda“, ale „záležitosť voľby,“ povedal Tedros a dodal, že rozhodnutie zmobilizovať zdroje na splnenie tohto cieľa je „v našich rukách“.

Poznamenal, že „celosvetovo bolo podaných viac ako 10 miliárd dávok“ za posledné dva roky. Avšak tiež dodal, že „vedecký triumf“ vývoja a nasadenia vakcíny proti Covid-19 bol „pokazený obrovskými nerovnosťami v prístupe“.

Macron sa odmietol testovať v Rusku, obával sa zneužitia jeho DNA

„Viac ako polovica svetovej populácie je teraz plne zaočkovaná“, avšak 84% africkej populácie ešte nedostalo ani prvú dávku. Koncentrácia výroby vakcín v niekoľkých krajinách s vysokými príjmami je zodpovedná za veľkú časť tejto nerovnosti,“ vyhlásil šéf WHO.

Len 11 % africkej populácie bolo údajne plne zaočkovaných, čo z Afriky robí najmenej zaočkovaný kontinent na svete. Minulý týždeň pobočka WHO pre Afriku uviedla, že región potrebuje zvýšiť zaočkovanosť až „šesťnásobne“, aby splnil cieľ WHO 70 %.

Britský Princ Charles sa už druhý krát nakazil koronavírusom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA