Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Google čelí ďalšej pokute, tentokrát z Ruska

Zverejnené:

Upravené: 12. februára 2022 o 10:52

372

Ilustračný obrázok / Pixabay

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americký technologický gigant Google čelí novej pokute po tom, čo ruskí predstavitelia rozhodli, že porušil protimonopolné zákony krajiny v súvislosti s jeho stránkou na zdieľanie videí YouTube, informuje portál Reuters.

Federálna antimonopolná služba (FAS) zverejnila túto správu na svojej webovej stránke vo štvrtok. V správe sa píše, že prípad začatý proti spoločnosti Google vlani v apríli dospel k záveru, že technologická firma porušila protimonopolný zákon svojvoľným vymazaním obsahu na stránke YouTube, ktorá je druhou najnavštevovanejšou webovou stránkou vo svete po vyhľadávači Google.

„Služba určila, že pravidlá súvisiace s vytváraním, pozastavením a blokovaním účtov a obehom obsahu používateľov YouTube sú nepriehľadné, subjektívne a nepredvídateľné. To vedie k náhlemu zablokovaniu a vymazaniu účtov bez varovania alebo opodstatnenia. Preto služba rozhodla, že takéto správanie porušuje záujmy používateľov a obmedzuje hospodársku súťaž na súvisiacich trhoch,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Po multilaterálnej analýze okolností prípadu Komisia uznala spoločnosť vinnou zo zneužitia dominantného postavenia na trhu v súvislosti so službami YouTube,“ uzatvára správa. O výške pokuty sa rozhodne po tom, čo ju preverí administratíva.

Macron sa odmietol testovať v Rusku, obával sa zneužitia jeho DNA

Tento týždeň PriceRunner, švédska stránka na porovnávanie cien, podala žalobu na Google vo výške 2,4 miliardy dolárov. V nej sa uvádza, že vyhľadávací nástroj manipuluje s výsledkami vyhľadávania v prospech svojich vlastných komerčných služieb.

Spoločnosť uviedla, že chce „bojovať za spotrebiteľov, ktorí počas posledných štrnástich rokov a dodnes veľmi trpeli porušovaním zákona o hospodárskej súťaži spoločnosťou Google“.

Britský Princ Charles sa už druhý krát nakazil koronavírusom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA