Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Britský chirurg vypaľoval pacientom svoje iniciály do orgánov. Ako lekár skončil

Zverejnené:

Upravené: 14. januára 2022 o 9:20

549

zdroj: novinky.cz

REKLAMA

GLOBALNEWS

Z britskej lekárskej komory vyškrtli chirurga, ktorý do transplantovanej pečene svojich pacientov vypaľoval svoje iniciály. 

Keď sa to prevalilo, obhajoval sa tým, že sa ciachovaním ľudí v narkóze odreagovával pri dlhých a náročných operáciách.

Päťdesiatpäťročný Simon Bramhall sa na transplantované orgány svojich pacientov laserom podpísal v roku 2013. Prišlo sa na to potom, čo jeden z darovaných orgánov v tele operovaného pacienta nie vinou lekárskeho tímu zlyhal.

Chirurg, ktorý zlyhávajúcu pečeň z tela vyberal, si na nej všimol iniciál SB o veľkosti asi 4 centimetrov a odfotil ich na mobil. Bramhall sa čoskoro priznal. Policistom neskôr líčil, že laser, ktorý je počas operácie používaný na zastavenie krvácania, zneužil len na okamih, pri ktorom „švihol zápästím“ a všitú pečeň v tele nového majiteľa podpísal.

Kanadská provincia Quebec zavedie zdravotnú daň pre nezaočkovaných

Lekárovi bola Korunným súdom v Birminghame pôvodne uložená pokuta 10 tisíc libier a disciplinárny trest, svoju profesiu však mohol vykonávať ďalej. V odvolacom disciplinárnom konaní ho ale lekárska komora vyškrtla zo zoznamu lekárov.

„Tribunál odmieta vysvetlenie obhajoby, že išlo o ojedinelý čin s cieľom uvoľniť napätie. Išlo o akt vychádzajúci z profesijnej arogancie,“ konštatoval tribunál britskej lekárskej komory. Tá lekárovi s dvanásťročnou praxou preukázala dva prípady, kedy sa na pacientoch podpísal dôraznejšie než bezchybnou starostlivosťou. Na živote ani na zdraví ich pri tom neohrozil, napriek tomu bola jeho previnenie vyhodnotené ako natoľko závažné, že ako lekár skončil.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA