Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Princ Andrew zbavený kráľovských a vojenských hodností: Buckinghamský palác dospel k rozhodnutiu

Zverejnené:

Upravené: 14. januára 2022 o 13:58

337

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Britský princ Andrew vrátil vojenské tituly a kráľovské záštity panovníčke Alžbete II., oznámil Buckinghamský palác na Twitteri

Vojvoda z Yorku neuspel v stredu na súde v New Yorku so žiadosťou o zamietnutie žaloby zo strany Virginie Giuffreovej, ktorá ho viní zo sexuálneho napadnutia. Princ Andrew je spájaný s neslávne presláveným sexuálnym delikventom a finančníkom Jeffreym Epsteinom.

Kráľovský palác dodal, že „Vojvoda z Yorku s kráľovniným súhlasom odovzdal svoje vojenské tituly a kráľovské záštity. Vojvoda z Yorku sa aj naďalej nebude zúčastňovať verejných aktivít a v tomto prípade sa obhajuje ako súkromná osoba,“ napísal palác vo vyhlásení. O aký prípad sa jedná, nespresnil.

Kanadská provincia Quebec zavedie zdravotnú daň pre nezaočkovaných

Kráľovský zdroj uviedol pre agentúru Reuters že Andrew už nebude pri žiadnych oficiálnych akciách používať titul „Jeho kráľovská Výsosť“ a jeho úlohy pripadnú ďalším členom kráľovskej rodiny.

Šesťdesiatjedenročný Andrew, kráľovnin druhorodený syn, je súčasťou kauzy týkajúcej sa amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, s ktorým sa priatelil. Epsteina v roku 2019 našli mŕtveho v newyorskom väzení, kde čakal na súdny proces. Podľa vyšetrovateľov finančník spáchal samovraždu.

Po jeho smrti sa pozornosť amerických úradov obrátila k jeho dlhoročnej britskej spolupracovníčke Ghislaine Maxwellovej, ktorá bola v decembri uznaná vinnou zo sexuálnych zločinov.

Virginie Giuffreová viní vojvodu z Yorku zo sexuálneho napadnutia pred 20 rokmi, keď bola neplnoletá. Princ všetky obvinenia odmieta. Jeho právnici pôvodne požadovali odmietnutie žaloby s odvolaním sa na dohodu, ktorú Epstein uzavrel s Giuffreovou v roku 2009. Princ jej zaplatil pol milióna dolárov za stiahnutie žaloby a za mlčanlivosť. Podľa princovho tímu dohoda zahŕňa pasáž, ktorá v tejto veci vylučuje stíhanie ďalších osôb.

Newyorský sudca Lewis Kaplan však odmietol, že by princ Andrew patril medzi strany spomínaného urovnania a prípadnému procesu „dal zelenú“. Súdny proces by mal začať v septembri.

Djokovič vyhral súdny boj o zotrvanie v Austrálii. Zahrá si na Australian Open?

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA