Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Filipíny zasiahlo silné zemetrasenie so silou 7,3 stupňa

Zverejnené:

Upravené: 27. júla 2022 o 11:16

304

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Severnú časť najväčšieho filipínskeho ostrova Luzon zasiahlo zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo najmenej štyroch mŕtvych a 60 zranených.

Podľa Filipínskeho ústavu pre vulkanológiu a seizmológiu malo silu 7,3 stupňa. Agentúra AP píše, že zatiaľ sú informácie o jednej zranenej žene. Otrasy tiež poškodili budovy. Varovanie pred prívalovou vlnou cunami úrady nevydali.

Epicentrum bolo v hornatej provincii Abra, ktorá leží viac ako tristo kilometrov na sever od Manily. Ohnisko zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke asi desiatich kilometrov. Pacientov a personál jednej z nemocníc v tejto provincii museli záchranári evakuovať, pretože budova sa čiastočne zrútila.

„Krajina sa otriasla, akoby som bol na hojdačke, a svetlá zrazu zhasli. Hnali sme sa z kancelárie, počul som výkriky a niektorí moji kolegovia plakali,“ povedal agentúre AP Michael Brillantes z mesta Lagangilang ležiaceho neďaleko epicentra.

„Bolo to najsilnejšie zemetrasenie, aké som kedy zažil, a myslel som si, že sa krajina otvorí,“ dodal. Úrady sa snažia zistiť, či sa v horských dedinách nezosunula pôda.

Spojené štáty po prvýkrát nevylúčili možnosť zásobovania Ukrajiny stíhačkami

Seizmológovia očakávajú, že oblasť zasiahnu ešte silné následné otrasy.

Ľudia cítili otrasy aj v Manile, vybiehali z budov, evakuované bolo aj sídlo Senátu. Dopravný podnik prerušil prevádzku metra. Škody z hlavného mesta hlásené nie sú.

Filipíny ležia v takzvanom ohnivom kruhu. Stretávajú sa tu tektonické dosky, a zemetrasenia sú preto časté. V roku 1990 otrasy o sile 7,7 stupňa zabili na severe Filipín asi 2400 ľudí. Filipíny tiež každý rok zasiahne asi dvadsať tajfúnov a tropických búrok.

Zelenskyj poďakoval Tokajevovi za to, že neuznal „LDNR“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA