Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Francúzsko opäť začne s výstavbou jadrových reaktorov

Zverejnené:

Upravené: 13. novembra 2021 o 14:47

994

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Francúzsko znovu začne výstavbu jadrových reaktorov, aby si tak zabezpečilo energetickú nezávislosť, dosiahlo svoje klimatické ciele a udržalo ceny elektriny pod kontrolou.

Oznámil to prezident Emmanuel Macron. Vyhlásenie prichádza v čase, keď európske krajiny čelia prudkému zdražovaniu elektriny a plynu.

„Aby sme zaistili energetickú nezávislosť Francúzska, zabezpečili dodávky elektriny a dosiahli klimatické ciele, najmä uhlíkovú neutralitu v roku 2050, prvýkrát po desaťročiach v našej krajine znovu zahájime výstavbu jadrových reaktorov a budeme pokračovať v rozvoji obnoviteľnej energie,“ uviedol Macron. Dodal, že tento postup je nevyhnutný pre udržanie cien energie na „rozumnej“ úrovni.

Francúzsky prezident predtým sľuboval, že do roku 2035 zníži podiel jadra na pokrývanie spotreby elektriny vo Francúzsku zo 75 percent na 50 percent. Súčasná energetická kríza v Európe však postoj tamojšej vlády zmenila, píše agentúra Reuters.

Francúzsko si zvolilo inú cestu ako Nemecko, ktoré sa po havárii v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima v roku 2011 rozhodlo pre úplný odchod od jadrovej energie.

Macron dnes síce neposkytol žiadne podrobnosti, Reuters sa však predpokladá, že francúzska vláda počas nasledujúcich týždňov oznámi výstavbu až šiestich nových jadrových reaktorov.

Hovorkyňa českého Ministerstva priemyslu a obchodu minulý mesiac uviedla, že Česká republika a Francúzsko chystajú spojenectvo členských štátov Európskej únie v jadrovej energetike.

V spoločnom vyhlásení sa podľa nej okrem iného píše, že „ak má Európa v klimatickom boji zvíťaziť, potrebuje jadrovú energiu. Pre všetkých predstavuje zásadný a spoľahlivý zdroj na zabezpečenie nízkouhlíkovej budúcnosti.“

K zámeru sa pripojili aj Bulharsko, Fínsko, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.

Bidenovi klesla podpora na 38 percent; Podporu stráca u nerozhodných voličov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA