Sociálne siete

ZAHRANIČIE

HOLANDSKO: 10 000 ľudí protestovalo proti opatreniam, zasahovať musela polícia

Zverejnené:

Upravené: 3. januára 2022 o 15:45

662

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Asi 10 000 ľudí v nedeľu protestovalo proti opatreniam súvisiacim s pandémiou covidu-19 v Amsterdame, hoci sú v Holandsku kvôli šíreniu varianty omikron zhromaždenia zakázané.

Skupina demonštrantov sa stretla s policajtmi, ktorí na nariadenie starostky Femke Halsemaovej vypratali Múzejné námestie.

Starostka vydala núdzové nariadenie kvôli porušeniu zákazu zhromažďovania. Agentúra Reuters uviedla, že strážcovia poriadku zadržali 30 ľudí, ktorí ich odmietali vypočuť. Štyria policajti utrpeli zranenia.

Kým na Múzejnom námestí zakročila polícia s pendrekmi a štítmi, niektorí protestujúci neďaleko Van Goghovho múzea rozvinuli transparent s nápisom „Menej represií, viac starostlivosti“. Iní boli oblečení v bielych kombinézach a bielych maskách a niesli tabuľky s nápismi ako „Nejde tu o vírus, ide tu o kontrolu“ alebo „Sloboda“. Na námestí aj v priľahlých uliciach bolo mnoho policajtov a vedenie mesta túto oblasť označilo za miesto s bezpečnostným rizikom, čím polícia dostala posilnené právomoci.

Vo Francúzsku sa nakazilo za jediný deň 180 000 ľudí, v Británii 130 tisíc

Demonštranti neskôr prešli do parku vo vzdialenejšej časti centra, kde sa konalo povolené zhromaždenie zvolané pravicovo populistickou stranou Fórum pre demokraciu. Potom sa niekoľko sto ľudí vrátilo na Múzejné námestie, odkiaľ sa zo zhromaždenia nazvaného Spoločné pitie kávy v pokoji rozišli.

V Holandsku od 19. decembra najmenej do 14. januára platia prísne protipandemické opatrenia. Zatvorené sú obchody s výnimkou tých, ktoré predávajú základné potreby, ďalej reštaurácie, kaderníctvo, posilňovne, múzeá, divadlá a ďalšie verejné miesta. Stretnúť sa nesmú viac ako dvaja ľudia. Podobne ako ďalšie európske krajiny aj Holandsko zaviedlo nové reštrikcie po rýchlom šírení variantu omikron.

Niektoré zábery zo zásahu polície zdieľala na Twitteri holandská odnož protestného hnutia Žltej vesty. Zábery ukazujú zásah policajtov, ktoré mlátia demonštrantov obuškami a tiež na nich posielajú služobné psy. Rovnaké zábery tiež ukazujú, že aj ľudia protestujúci proti opatreniam mlátili policajtov.

Demonštrácia a zásah holandskej polície vyvolali ohlasy aj u niektorých českých politikov. Zásah kritizoval napríklad europoslanec Alexander Vondra (ODS), ktorý za zásahom polície vidí starostku Amsterdamu. „Starostka Amsterdamu za Zelených posiela na demonštrantov políciu so psami a obuškami. Rovnaká strana pritom neváha sústavne ostrakizovať Poľsko za údajné porušovanie ľudských práv. Vonku kážu vodu, doma pijú víno,“ napísal Vondra.

Vandali vo Francúzsku na silvestra zapálili 874 áut, nie je to však prvý krát

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA