Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Joe Biden počas Dňa nezávislosti Ukrajiny oznámil najväčšiu vojenskú pomoc Ukrajine od začiatku invázie

Zverejnené:

Upravené: 24. augusta 2022 o 15:19

289

V stredu, na ktorú pripadol Deň Nezávislosti Ukrajiny, ohlásil americký prezident Joe Biden doposiaľ najväčšiu pomoc Ukrajine od začiatku Ruskej invázie.

REKLAMA

Amerika do dnešných dní posielal na Ukrajinu vybavenie a muníciu, ktorú mala armáda k dispozícii a mohli byť dodané prakticky hneď. Z Washingtonu doposiaľ Ukrajine pomohli vybavením za približne 10 miliárd dolárov.

V stredu, na ktorú pripadol Deň Nezávislosti Ukrajiny, ohlásil americký prezident Joe Biden doposiaľ najväčšiu pomoc Ukrajine od začiatku Ruskej invázie. „Spojené štáty sú odhodlané podporovať Ukrajincov, ktorí naďalej bránia svoju suverenitu. V rámci tohto záväzku mám tú česť oznámiť náš doteraz najväčší diel bezpečnostnej pomoci – zbrane a vybavenie za takmer 2,98 miliardy dolárov“ uviedol prezident vo vyhlásení.

Euro opäť kleslo pod dolár v dôsledku rekordných cien elektriny

Pomoc prichádza v čase, keď americkí predstavitelia varujú, že Rusko plánuje v najbližších dňoch začať nové útoky na ukrajinskú civilnú infraštruktúru a vládne zariadenia.

Táto suma podľa Bidena Ukrajine umožní získať delostreleckú techniku ​​a muníciu, letecké obranné systémy, no aj bezpilotné letecké systémy a radary, čo umožní Ukrajine aj naďalej sa brániť v konflikte s Ruskom.

„Viem, že tento deň nezávislosti má pre mnohých Ukrajincov horkosladkú príchuť, pretože tisíce ľudí zahynuli alebo sú zranené, milióny sú mimo domova a ďalší sa stali obeťami ruských krutostí a útokov. Ale šesť mesiacov neochabujúcich útokov iba posilnilo v Ukrajincoch hrdosť, vieru v ich krajinu a 31 rokov nezávislosti,“ uviedol Biden. Dodávky pomoci by na Ukrajinu mali dopraviť približne o rok.

Zdroj: Reuters

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA