Sociálne siete

DOMOV

Euro opäť kleslo pod dolár v dôsledku rekordných cien elektriny

Zverejnené:

Upravené: 22. augusta 2022 o 15:45

844

REKLAMA

Globalnews

Euro kleslo na paritu s americkým dolárom druhýkrát od roku 2002, keď prudký nárast cien energií zvýšil obavy, že hlavné ekonomiky regiónu smerujú k recesii.

Informuje o tom denník Financial Times.

Áno, euro kleslo o 0,4 % na 0,99 USD. Mena oslabila pod hranicu 1 USD druhýkrát, odkedy v júli prvýkrát za dve desaťročia dosiahla paritu s americkým dolárom.

Stratili sa aj akcie v Európe. Európsky regionálny index Stoxx 600 stratil 1,2 %, zatiaľ čo nemecký Dax klesol o 1,7 %. K týmto poklesom došlo na pozadí nárastu ceny základnej kapacity v Nemecku, ktorého hodnota sa považuje za referenčnú hodnotu rekordných 603 eur za MWh.

Macron zavolal Putinovi po takmer trojmesačnej prestávke

Investori a ekonómovia sú nadšení z rýchleho rastu cien energií, ktorý povedie k poklesu podnikateľskej aktivity v Európe. Prieskum zverejnený minulý týždeň ukázal, že nemeckí investori sú najviac znepokojení od dlhovej krízy eurozóny pred desiatimi rokmi.

„Vlády začínajú rozdeľovať vyššie náklady na energiu medzi spotrebiteľov a podniky budú musieť začať pomaly znižovať výrobu. Logistické linky zároveň trpia nedostatkom dopravných kapacít v podmienkach nízkej hladiny vody na rieke Rýn,“ povedal Jordan Rochester z japonskej banky Nomura.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA