Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Kanada zostane súčasťou britského Spoločenstva národov. Zákonodarcovia odmietli návrh na pretnutie väzby s Britániou

Zverejnené:

Upravené: 27. októbra 2022 o 11:02

723

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Kanadskí zákonodarcovia v stredu odmietli návrh quebeckej separatistickej strany, ktorý žiadal kanadskú vládu, aby preťala väzby s britskou monarchiou, píše agentúra Reuters. 

Kanada je súčasťou britského Spoločenstva národov (Commonwealth) a formálnou hlavou štátu je teda britský kráľ Karol III.

Návrh Quebeckého bloku, ktorý sa usiluje o nezávislosť francúzskej časti Kanady, podporilo iba 44 zákonodarcov v kanadskej Dolnej snemovni, proti ktorých bolo 266.

Líder Quebeckého bloku Yves-François Blanchet návrh predložil v utorok s tým, že vernosť panovníkovi cudzej krajiny je nákladný a zastaraný zvyk. „Je to vec minulosti, je to takmer archeologické, je to ponižujúce,“ povedal.

Kanada, ktorú Británia začala kolonizovať koncom 16. storočia, je formálne plne nezávislá od roku 1982, ale neprehlásila sa republikou a zostala členom Commonwealthu.

Vzťah Quebecu k monarchii je zložitý, píše spravodajský web BBC . Mnoho obyvateľov Quebecu by si prialo, aby Kanada bola republikou namiesto konštitučnej monarchie v rámci britského Spoločenstva národov, čo súvisí s históriou provincie ako francúzsky hovoriaceho regiónu, ktorý bol kedysi pod britskou koloniálnou nadvládou.

Rapper Kanye West prestal byť miliardárom. Adidasu a spol sa nepáčili jeho antisemitské výroky

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA